Unul dintre paşii cei mai importanţi care se încearcă a fi făcuţi este dezvoltarea mult mai puternic şi mai rapid a oncologiei. Motivul: s-a aflat şi la Oradea estimările experţilor mondiali în oncologie: în următorii 10 ani va fi o explozie fantastică de cazuri de cancer, 30% din oameni dezvoltând această maladie.
Oncogenetică
Prin urmare, la Spitalul Curteanu, unde s-a deschis Centrul regional oncologic, se intenţionează a se dezvolta urgent biologia moleculară dar şi oncogenetica, cu scopul de a se oferi pacienţilor un diagnostic şi mai exact, un tratament ţintit, modern, eficient şi stabilirea unui pronostic cât mai apropiat, a informat dr. Gheorghe Carp, manager interimar al spitalului din noiembrie anul trecut până în 1 martie a.c. şi director în urmă cu zece ani tot aici.
Acesta a ţinut luni să mulţumească iar ex-ministrului Sănătăţii – bihoreanul Cseke Attila, în mandatul căruia s-a deschis Centrul oncologic.
Dr. Carp a informat că se doreşte a se dezvolta şi radioterapia prin cumpărarea unui al doilea accelerator liniar, pregătirea fizicienilor medicali, care să facă faţă afluxului de pacienţi (circa 800 de cazuri noi anual) din Bihor, Maramureş, Sibiu, Satu Mare etc.
Alt obiectiv în oncologia bihoreană ce se doreşte a fi atins rapid este desemnarea şi amenajarea secţiei de chirurgie oncologică, a blocului operator şi adaptarea secţiei de reanimare la acest tip de patologie, tot la Curteanu, unde s-a mutat şi secţia oncologie adulţi.
Morfopatologia va trebui şi ea amenajată şi modernizată pentru că, se ştie, de calitatea anatomiei patologice depinde şi calitatea actului terapeutic în oncologie. De aceea, se doreşte aici sporirea dotării tehnice, dar şi amenajarea unui spaţiu special şi angajrea unui personal pregătit.
Dezvoltarea laboratorului de medicină nucleară, poate şi relocarea lui e un alt obiectiv ce trebuie atins rapid. La Oradea există un astfel de laborator, în curtea fostei Policlinici nr. 1 de pe str. Republicii, cu un scintigraf, care însă e depăşit. Cum peste 40% dintre pacienţi necesită cel puţin o dată o scintigrafie osoasă, aparatul vechi din Centru nu face faţă, aşa că bolnavii merg la Cluj sau Debreţin, recunoaşte dr. Carp.
Dotarea cu un scintigraf performant s-ar impune şi pentru că pacienţi cu alte afecţiuni au nevoie de investigaţii cu un astfel de aparat (ex. diagnosticarea cancerului tiroidian, dar şi în afecţiuni hepatice ori cardiace etc).
Şi hematologia
Nu în ultimul rând trebuie dezvoltată şi secţia de hematologie. Nu degeaba de câteva luni, în fruntea secţiei de hematologie adulţi a fost numit dr. Gabriela Miculschi. Doctoriţa e cunoscută în pediatria onco-hematologică din ţară, alături de dr. Ritli Ladislau, ca fiind un medic cu rezultate excepţionale, care a reuşit să ofere viaţă multor copii cu afecţiuni ce ţin de hematologie.
Astfel, secţia de hematologie se va muta la etajul trei al Centrului Oncologic fiindcă actualul spaţiu nu permite creşterea numărului de paturi, dar şi pentru că multe cazuri de hematologie oncologică se apropie de cele oncologice (tumori solide).
În fine, dincolo de dezvoltarea ramurii de paliaţie, care să cuprindă nu doar cazurile ante-fine şi care necesită doar îngrijiri, se intenţionează ca la ultimul etaj al clădirii Centrului oncologic de la Curteanu să se deschidă un centru de transplant de celule stem.
Citiți principiile noastre de moderare aici!