Turneul „Dezleganie” al proiectului muzical CORBU este dedicat lui Constantin Brâncuşi, de la a cărui moarte se vor împlini 65 de ani pe 16 martie. Anul trecut s-au împlinit 145 de ani de la naşterea artistului, pe 19 februarie. Turneul va ajunge la Oradea sâmbătă, 5 februarie, de la ora 19, la Teatrul Anonim Oradea, str Moscovei nr.12. Turneul a fost gândit să înceapă în februarie, când s-a născut Brâncuşi, și să se termine în aprilie, cândva, după moartea sa. Turneul este împărțit în trei etape, în februarie fiind prima parte a concertelor, zona Transilvania – 15 locuri frumoase. „Ajungem în cele mai frumoase locuri din țară și exclusiv la oamenii faini care înțeleg ce facem. Mi-ar plăcea să ne adunăm cât mai mulți”, spune Sergiu CORBU Boldor.
Brâncuşi, la nici 18 ani, şi-a dorit foarte mult o vioară. Şi pe când se afla la Craiova ca băiat de prăvălie la Ion Zamfirescu, inspirat fiind de un prieten tapiţer care confecţiona păpuşi, a încercat să-şi construiască singur o vioară. Studiind îndelung intrumentele lăutarilor şi-a făurit vioara din stinghiile unei lădiţe, lemn de păr pentru gâtul viorii, iar pentru limbă – lemn de alun. A lucrat la ea toată iarna. Când a fost gata, cel care i-a încercat vioara a fost lăutarul Mihalache, care atunci când a terminat de cântat a spus: „Îi zice mai bine ca a mea!”. Mai târziu, Brâncuşi a dus cu el vioara la Paris, ţinând-o în atelier, unde din când în când interpreta melodii populare româneşti.
„Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.
Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violinist. Turneul a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare”, dezvăluie Luiza Matilda Mitu, îngerul păzitor al proiectului muzical CORBU.
[eadvert]
Legătura între tăcere şi sunet
Turneul „Dezleganie” este dedicat Sufletului, iar legătura cu arta lui Constantin Brâncuși este sculptura „Începutul Lumii”. Brâncuşi spunea: „Arta nu face decât să înceapă continuu.” Turneul va fi documentat de către artistul vizual Vlad Braga/Bragovski. „Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplătății, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu CORBU Boldor. E timpul să simți altfel”, punctează Luiza.
Turneul „Dezleganie” se va materializa într-un album de spectacole muzicale live susținute în cadrul proiectelor: „Trandafirul Magdalei. Laborator Stradal de Arte ale Sunetului”, live din Platoul de Marmură, Zalău, „Teama de sinceritate. Stare de pură neclintire interioară dedicată lui Florian Pittiș” – live din Curtea Artiștilor, Zalău, „Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” – live din Muzeul Holocaustului, Șimleu Silvaniei, Sălaj, „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemoei în 33 de cânturi” – live din Curtea interioară a Cetății Oradea, cu actorul Richard Balint și percuționistul Sebastian Arvai și Sufletul – live la teatrul Anonim Oradea. Identitatea vizuală a albumului „Dezleganie” îi aparține lui Radu Luchian. Fiecare semn care compune puzzle-ul ce formează imaginea albumului este un cod qr care te duce la bandcamp. Acolo se poate asculta albumul, fiecare semn conţinând un spectacol muzical live.
„Ce mai faci? Nu ne-am văzut de mult, n-am povestit, nu ne-am privit de mult. Ești bine? Te bucuri? (Ce-ți mai face sufletul?) Ce-ți mai face sufletul? (Sufletul tău!) E aici? Simte? E aici? (E pe frecvență?) E aici?”. Ca să răspundeţi la aceste întrebări trebuie să fiţi acolo, cu sufletul, pe frecvenţă, şi să asmimilaţi într-un anume fel acest spectacol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!