Conform informaţiilor oferite de APIA Centrul Judeţean Bihor, în judeţ a fost depusă o singură cerere de finanţare. În urma verificarilor s-a constatat însă că este neeligibilă.
La nivelul întregii ţări au fost depuse doar 81 de cereri de finanțare în vederea achiziționării de tancuri de răcire a laptelui, din care 51 de cereri au fost declarate neeligibile.
Beneficiari
Prin schema de ajutor de minimis pentru achiziționarea de tancuri de răcire, asociațiile comunale ale crescătorilor de bovine aveau la dispoziție 16 milioane de euro și puteau primi până la 5.000 de euro pentru a cumpăra un sistem de răcire, astfel încât să poată livra procesatorilor lapte conform. În România există aproximativ 3.000 de comune, iar primarii erau cei care ar fi trebuit să se ocupe de implementarea schemei de minimis.
Achiziționarea de tancuri de răcire putea să fie una dintre soluțiile de care au nevoie micii producători pentru a supraviețui pe o piață din ce în ce mai competitivă, mai ales în contextul în care, de la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, ceea ce înseamnă că vor dispărea barierele din calea exporturilor și importurilor pe piața comunitară. Piața internă riscă să fie inundată de importuri, în condițiile în care cantitatea de lapte comercializată în România începând cu anul de cotă 2007/2008 a fost mai mică față de cota națională de referință alocată țării noastre.
Producţia totală de lapte de vacă în anul 2013 a fost de 42.382 mii hectolitri (inclusiv consumul viţeilor), cu 559 mii hectolitri (+1,3%) peste nivelul anului precedent, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. S-au înregistrat scăderi în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (-5,6%), Sud-Est (-2,8%), Sud Muntenia (-1,1%), Nord-Vest (-0,5%), Centru (-0,4%) şi creşteri în regiunile Vest (+2,3%), Sud-Vest Oltenia (+ 3,6%)şi Nord-Est (+ 6,0%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!