Sunt aproape şase luni de la teribila tragedie când o fetiţă din Oradea a decedat de la o singură linguriţă de cremeş şi aproape cinci luni de când familia ei cere şi aşteaptă de la autorităţile abilitate câte un răspuns la întrebări dureroase.
Micuţa Patricia a ajuns la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie, alături de alte rude, cu intoxicaţie de la ou dintr-un cremeş. Spre deosebire de unchii şi mătuşile ei, Patricia, care a gustat doar din prăjitură, a murit după trei zile de stat în spital, fără analize efectuate la internare, fără tratament în ultimele ore de viaţă, spun părinţii. Fetiţa, singură la părinţi, ar fi împlinit de Ziua Oradiei şase anişori, dacă cele două doctoriţe care au internat-o (dr. Lenard Ildiko) şi o aveau în grijă (dr. Georgeta Călinescu) ar fi tratat-o cu interes, seriozitate şi profesionalism, susţin părinţii îndoliaţi.
Caută dreptatea
La o lună după tragedia trăită, mama şi tatăl fetiţei şi-au adunat puterile şi au trimis memorii la toate instituţiile sanitare abilitate sa ancheteze, să sancţioneze şi chiar să desfacă şi contracte de muncă (aşa cum de pildă s-a întâmplat în unele cazuri recente din ţară). Însă, spun părinţii, nici până azi nu au primit niciun răspuns nici de la Ministerul Sănătăţii şi nici de la Colegiul Medicilor.
Sâmbătă, în timpul vizitei la Oradea, ministrul Cseke Attila, a declarat că, din câte îşi aminteşte, a răspuns la memoriul trimis şi l-a redirecţionat spre Colegiul Medicilor. „Dar competenţa e exclusiv a Colegiului Medicilor. Ministerul Sănătăţii nu se poate implica, dar putem verifica pe parte administrativă. Acesta e sistemul ce funcţionează în toate ţările”, a spus ministrul Cseke.
Părinţii au informat că în cele aproape cinci luni de la demararea tuturor memoriilor, doar procurorii bihoreni par să fie interesaţi să facă lumină şi dreptate. „Nu o să obosesc să găsesc dreptatea!”, a răbufnit în lacrimi tatăl îndoliat, care e convins că micuţa lui ar fi trăit şi acum dacă doctorii de la Infecţioase ar fi tratat-o cum trebuie. Însă în zilele acelea, nici măcar cele mai banale medicamente şi materiale sanitare (seringi) nu erau, stocurile fiind urgent suplimentate după ce cazul a fost făcut public, în presă.
O.Ş.
Fetiţă de cinci ani decedată inexplicabil la Secţia de Boli Infectioase
Ziua Oradiei, în doliu, cu protest şi lacrimi
„Azi aş fi împlinit şase anişori”
Citiți principiile noastre de moderare aici!