Vorba proverbului: „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi vâră în traistă” se adevereşte încă odată. La apariţia ei, în 21 iunie 2010 – când a fost publicată în Montorul Oficial, OUG 51/2010 părea mană cerească pentru unităţile administratov teritoriale.
Potrivit actului normativ amintit, primariile aveau posibilitatea să acceseze credite de la Fisc cu dobânzi preferenţiale, pentru a-şi plăti restanţele înregistrate faţă de operatorii economici care prestează servicii şi lucrări de interes public, precum şi datoriile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetele fondurilor speciale. La şase luni de la publicarea ordonanţei, dezinteresul este total. Şi OUG 51/2010 se aplică doar până la sfârşitul anului în curs.
„Nici o primărie n-a făcut demersuri pentru accesarea de credite conform acestei ordonanţe. Nici măcar nu s-a interesat cineva de procedura de acordare a acestor fonduri. Probabil că nu sunt prea informate”, este de părere Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.
Facilităţi
Potrivit OUG 51/2010, Ministerul Finanţelor Publice acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobândă de 6,25%. Termen de rambursare este de maximum cinci ani, cu o perioadă de graţie de un an, în limita sumei de 1.500.000 mii lei, pentru achitarea obligaţiilor de plată restante înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009. Este vorba de obligaţii faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului.
Rambursarea împrumutului se efectuează în tranşe lunare, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie. Dobanda aferentă reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului, se plateşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului, şi se calculează prin aplicarea ratei dobânzii prevăzute anterior la soldul împrumutului.
Împrumuturile contractate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă nu intră sub incidenţa limitelor stabilite pe anul 2010 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!