După ce ministrul liberal Eugen Nicolăescu a ieşit cu declaraţii jignitoare la adresa privaţilor din Sănătate (pe care tot el i-a promovat în vremea primului său mandat ca ministru al Sănătăţii), marţi seară, premierul Victor Ponta a făcut iar declaraţii de presă pe un post de televiziune naţional, unde a nominalizat iar Oradea, drept exemplu negativ.
În cifre
Premierul a declarat că Spitalul Pelican a cheltuit în 2012 20% din suma cheltuită de Spitalul Judeţean de la noi.
Informaţia se bate cap în cap cu cifrele reale, publice, din acte şi care sunt postate pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
După cum Jurnal bihorean a mai informat, Spitalul Pelican a primit în 2012 de la CAS Bihor, pentru pacienţii internaţi, 5% din suma alocată tuturor spitalelor din Bihor, Spitalul Judeţean a primit 33%, Spitalul Curteanu – 29%, restul până la sută la sută revenind spitalelor din judeţ şi altor spitale private de la Oradea.
Conform CAS Bihor, Spitalul Pelican a primit anul trecut 13,9% din cât a primit Judeţeanul şi 16% din cât a primit Curteanu. Astfel, Pelican nu a cheltuit 20% din suma alocată Judeţeanului, aşa cum a declarat premierul (vezi foto). De altfel, Pelican Oradea este singurul spital privat din ţară acreditat de CONAS şi singurul spital privat de categoria II (fără plan de conformare).
Premierul Ponta nu ştie nici măcar numărul corect de paturi (130) de la Spitalul Pelican, declarând în aceeaşi emisiune că unitatea are 87 de paturi.
În plus, primul ministru s-a hazardat în a declara că la spitalele private se internează doar bogaţii şi că săracii, care cotizează la CAS nu au acces aici. Cifrele din actele de la Bihor arată că la Spitalul Pelican Oradea, în 2012, mai mult de jumătate (55%) dintre cei internaţi au fost pensionari cu pensii de până la 1.300 lei.
Informaţia lansată de Ponta, cum că săracii cotizează practic la bogaţi şi de aceea nu au acces la spitalele private este iar falsă fiindcă persoanelor cu venituri mici procentul de asigurare ce li se reţine din venituri este mult mai mic decât procentul care se ia de la persoanele cu venituri mari.
De ce atât de multă înverşunare?
Intenţiile asidue din ultimele zile ale guvernanţilor de a reduce finanţarea pentru bolnavii internaţi la spitalele private nu vor avea influenţa scontată cel puţin în spitalele private din Bihor. Tocmai pentru că au primit bani puţini de la CAS, e de aşteptat ca la spitalele private, preţul pentru internare să nu fie cu mult mai mare după retragerea finanţării – în cazul Pelicanului (cel mai mare spital privat din Bihor şi din Transilvania) de 5%.
În plus, spitalele private serioase din toată ţara nici nu au cum să dea faliment ci vor rămâne mereu la mare căutare, la fel ca spitalele din străinătate.
Semnul mare de întrebare, din partea multor orădeni este următorul: dacă statul român permite decontarea multor servicii medicale în ţări străine, de ce nu mai permite decontarea şi pacienţilor de la spitalele private de la noi? Ex- ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, avertiza încă de acum doi ani că dacă România nu va avea grijă să îşi dezvolte corect sistemul sanitar românesc (de stat şi privat), banii asiguraţilor români vor îmbogăţi alte ţări din Europa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!