Felul în care Primăria va aduna miliardul de lei estimat la buget în 2017 şi, mai ales, pe ce va cheltui această sumă, au constituit temele dezbaterii bugetului local de vineri după-amiaza. Au răspuns invitaţiei executivului mai mulţi consilieri locali din toate cele trei partide, câţiva membri USR, reprezentanţi ai ong-urilor locale şi ai asociaţiilor studenţeşti şi de elevi. S-a remarcat Adam Sinka, unicul cetăţean particular, purtător de cuvânt pentru câteva zeci de orădeni care stau pe strada Gh. Doja şi năpăstuiţi cu ocazia fiecărei ploi mai consistente. Gazde au fost Nadia Haş şi Eduard Florea, adjuncta respectiv şeful Direcţiei Economice din Primărie.
Întrunirea a debutat cu expunerea cifrelor estimate şi s-a trecut, apoi, la discuţii.
Titus Maghiar, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, a cerut Primăriei să reia finanţarea activităţilor tineretului, suspendate în 2013 şi a pus pe masă problema burselor pentru cei merituoşi sau pentru cei cu probleme sociale.
În numele Uniunii Femeilor Bihor, Angela Pop a cerut Primăriei să judece şi activitatea generală a ong-ului, atunci când alocă fonduri iar artistul fotograf Toth Ştefan, preşedintele Euro Foto Art a propus o clasare a ong-urilor după relevanţa locală şi susţinerea celor care se bucură de un grad mare de importanţă în oraş.
Inundaţii frecvente
Rezident pe strada Ghe. Doja, orădeanul Adam Sinka s-a prezentat la dezbatere cu un vast dosar cuprinzând corespondenţa între cei de pe această stradă, Primărie şi Compania de Apă. El spune că toate casele cuprinse între Podul CFR şi Magheru, de 16 ani încoace, trec prin episoade anuale de inundaţii care le devastează locuinţele: „Am mai prezentat problema, ne-aţi ascultat dar de fiecare dată ne-am revăzut în audienţe. Răspunsurile de la Compania de Apă sunt trase la indigo: CAO are proiectul făcut pentru mărirea capacităţii canalizării, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici din 2011 dar că se va face cu condiţia alocării de fonduri de la bugetul local”.
„În fiecare vară când se supără Nea Ilie pe noi, cel de sus, desigur, schimăm parchet, mochete şi covoare. E momentul să se treacă la fapte, îmi pare rău că nu am văzut această lucrare prinsă aici”, a observat omul.
Cu etapa dezbaterii bifată, proiectul de buget va merge în Consiliul Local, unde aleşii ar trebui să afle şi despre cererile de vineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!