La finalul acestei a doua etape, municipalitatatea va pune proiectul în dezbatere publică, în martie. Primăria anunţă începerea consultării publice – etapa II pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind zona construită a Centrului Istoric Protejat. PUZ-ul Centrului Istoric este un document obligatoriu, cerut de lege, pentru ca municipalitatea să poată elibera autorizaţii de construire în acest perimetru.
Prima etapă de dezbatere a vizat intenţia de elaborare a PUZ-uli și s-a încheiat anul trecut. Acum are loc cea de-a II-a etapă privind elaborarea PUZ, care se va desfășura între 6 februarie 2020 până în 1 martie 2020.
Primăria transmite că „Prin acest Plan Urbanistic Zonal s-a studiat o parte din centrul oraşului, cu următoarele subzone: Zona centrală – Piaţa Unirii – cu excepţia str. Avram Iancu (tronsonul dintre Piaţa Unirii și clădirea Isu Crișna); Orașul Nou Vest – cu excepţia str. Avram Iancu (tronsonul dintre Piaţa Unirii și clădirea Isu Crișana); Orașul Nou Sud; Olosig Vest; Piaţa Ferdinand – str. Republicii; Olosig – Centru – Parcul Traian”.
Planul Urbanistic Zonal cuprinde reglementări referitoare la reţeaua stradală, organizarea arhitectural-urbanistică, utilizarea terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic şi circulaţia terenurilor şi protejarea monumentelor istorice şi servituţi în zonele de protecţie ale acestora.
Înalţimile
O primă etapă în elaborarea PUZ-ului pentru Centrul Istoric s-a încheiat vara trecută, cea mai importantă propunere fiind, la vremea respectivă, mult disputatul regim de înălţime minim respectiv recomandat, ca element de forţare a creşterii imobilelor centrale pe înălţime.
PUZ-ul este elaborat de firma clujeană Planwerk SRL, care a mai lucrat cu Primăria Oradea la Planul Urbanistic General dar şi la tentativa de legitimare a planurilor primarului Ilie Bolojan de a creşte artificial, într-o perioadă foarte scută de timp, nivelul de înălţime al clădirilor din Centrul Istoric Oradea.
Conform Regulamentului local de urbanism aferent PUZ – CT, „autorizarea executării construcţiilor se face cu respectarea regimului maxim și minim de înălţime, respectiv a înălţimii maxime și minime admise, stabilite în cadrul reglementărilor privind unităţile teritoriale de referinţă cuprinse în prezentul Regulament. În situaţiile în care se prevăd atât un regim maxim de înălţime, cât şi o înălţime maxim admisă, aceste condiţii trebuie îndeplinite cumulativ”.
Pe căprării
PUZ-ul clasifică imobilele centrale în mai multe categorii, în funcţie de care propune şi supraînălţarea: monumente istorice şi clădiri propuse spre clasare ca monumente – acestea nu au prevederi de înălţare faţă de nivelul actual, cele cu valoare deosebită, cu valoare ambientală relevantă, valoare modestă, neutră şi imobile agresive.
Ca regulă a raportului „extindere-existent”, documentul prevede: „posibilitatea de supraînălţare ce rezultă din acest raport este dată cu condiţia ca să nu genereze diferenţe mai mari de un nivel faţă de clădirile învecinate, socotite la înălţimea maxim posibilă”.
De asemenea, Regulamentul a luat în discuţie două propuneri de lărgiri de străzi, conţinute în Planul Urbanistic General, ambele devenite ambiţii ale edilului şef, Ilie Bolojan. E vorba de un „Proiect pentru eficientizarea mobilităţii urbane, lărgirea tramei stradale pe strada Plevnei” şi de „Proiect pentru eficientizarea mobilităţii urbane: lărgirea tramei stradale pe strada Sucevei”.
Păstrarea vegetaţiei
Regulamentul asumat de arhitecţii clujeni în elaborarea PUZ-ului pentru Centru mai arată că „vegetaţia înaltă matură va fi protejată şi păstrată pe toată suprafaţa municipiului”(…) „în acest sens, documentaţiile de urbanism de tip PUD vor consemna în cadrul planşei „Situaţia existentă, disfuncţionalităţi” poziţia exactă şi esenţa pentru arborii maturi existenţi în zona de studiu. Astfel, viitoarele proiecte pentru autorizarea lucrărilor de construire (DTAC) vor cuprinde în planul de situaţie poziţia exactă, esenţa şi circumferinţa trunchiului pentru arborii maturi existenţi pe parcele, inclusiv a celor propuşi pentru tăiere, precum şi poziţia exactă şi esenţa pentru arborii propuşi spre plantare prin proiect”.
Prevederile introduse de PUZ-CT-ul pentru Centrul Istoric vor fi disponibile pentru consultare, dezbatere şi analiză pe site-ul Primăriei, la finalul acestei etape urmează, în 12 martie, la ora 16:00, în Sala Mare, dezbaterea publică a planului urbanistic.
Trimite articolul
XFirma de casa a primariei, import pe axa Boc, care s-a instalat pe ambele parti ale baricadei, pe o parte ia bani publici sa elaboreze PUZ si PUG, pe de alta parte decide in comisia zonala de cultura ce lucrari se avizeaza. Convenabil, nu?? Problema lui Panescu este ca la Cluj nu prea mai este dorit, PUG-ul de acolo facut tot de el este cu probleme si acum s-a decis sa se infrupte si din banutii din Oradea, atat publici cat si privati, ca sa nu se supere nimeni.
-
Așa se face, instaurezi monopol pe zona centrala si apoi stabilesti singur regulile pentru aprobări.