Luna viitoare, în data de 10, este programată dezbaterea publică a regulamentului activităților de picnic. „La baza acestui regulament a stat Hotărârea Consiliului Local nr. 269 din 28.04.2015, privind atribuirea denumirii „Parcul Silvaş – zonă de picnic” pentru terenul situat lângă albia râului Crişul Repede, între străzile Făcliei şi Dragoş Vodă, prin care activităţile de picnic se pot desfăşura pe domeniul public în Municipiul Oradea doar în interiorul perimetrului delimitat”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.
Regulamentul conține inclusiv amenzi pentru cei care aleg să nu îl respecte, penalizările sunt cuprinse între 100 și 2.000 de lei. Totuși, încă de la definirea termenilor, ridică nedumeriri.
„Activitate de picnic – orice activitate de recreere de afluenţă publică, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”, zice regulamentul, definind picnicul. În spiritul acestei definiții mult prea largi, orice orădean care își mănâncă sandwichul de prânz pe o bancă din parc poate intra în categria definită. Nu ar fi neapărat o problemă, dacă regulamentul nu ar zice destul de clar că unicul loc unde e permisă activitatea de picnic e Silvașul: „Desfăşurarea activităţilor de picnic pe domeniul public si/sau privat al Municipiului Oradea, cu excepţia celor desfăşurate în zona prevăzuta la art.5 (Silvaș, n.r.) din prezentul Regulament este interzisă”.
În plus, în forma anunțată de executiv, regulamentul este… „varză”. Articolul 10, cel care stabilește contravențiile și amenzile, înșiră opt situații sancționabile încadrate la același Articol 10! Rămâne de văzut ce ar putea pricepe Poliția Locală din această colecție de… enunțuri și cum va reuși să le asorteze cu realitatea din teren.
Citiți principiile noastre de moderare aici!