[eadvert]
O raritate între unitățile de învățământ vechi din Oradea, Școala Szacszay Imre de pe Eminescu va primi o sală de sport nouă nouță. Investiția vine la pachet cu ample demolări: vor fi puse la pământ mai multe locuințe deținute de Primărie, în strada Roman Ciorogariu, plus câteva corpuri de clădire mai vechi, din curtea școlii. Capela izolată acum în curtea școlii va fi reabilitată și în jurul său se va deschide o piațetă publică, teren care va fi luat din folosința școlii.
Proiectul a ajuns acum în etapa dezbaterii publice a planului urbanistic de detaliu, prin care se definitivează propunerile pentru noile construcții.
Finanțarea acestui proiect a fost promisă de ministrul Cseke Attila, în 2021.
„Prin proiectul discutat pe care vrem să-l punem în practică se dorește demolarea acestei clădiri, construirea, pe o parte din teren a unui corp de clădire pentru școală, o clădire cu bloc alimentar pentru 100 de persoane, cu vestiare, clase, sală de sport, laboratoare, care să asigure climat de învățământ la standarde europene”, declara el la vremea respectivă, referindu-se la casele de pe Roman Ciorogariu 41.
Parcela rămasă liberă pe colț va fi scoasă de Primărie la licitație, pentru edificarea unui corp de clădire de locuințe.
Observațiile în cadrul PUD-ului se mai pot face până în 26 mai, în scris, pe adresa Primăriei Oradea.
Fără estimare de cost
Edilii s-au ferit mereu să avanseze o estimare a investiției necesare. „Suntem abia la etapa PUD-ului. Este posibil că proiectul de aprobare a PUD-ului se va aproba în viitoarea ședință ordinară de Consiliu local. După PUD, se va face studiul de fezabilitate, care va da o valoare estimativă a lucrărilor necesare”, spune directorul Lucian Popa.
Cert este că investiția va fi suportată de Guvern, prin Compania Națională de Investiții.
Planul urbanistic pus în dezbatere publică etapizează lucrările pe trei etape.
Într-o primă etapă sunt prinse demolarea caselor de la adresa Roman Ciorogariu 41 – o curte cu mai multe locuințe, deținute de Primăria Oradea, dar și a unor anexe din curtea școlii, cu acces din strada Mihai Eminescu.
În această etapă e propus un corp nou de clădire pentru Școala Gimnazială Szacsvay Imre: un imobil care să adăpostească sala de sport a școlii, cu acces din curte și cu fațadă spre Roman Ciorogariu, aliniată la clădirea cu etaj din imediata vecinătate.
„Prin alegerea variantei de acoperiș tip terasă circulabilă se va mări suprafața curții/zonei de recreere în aer liber al elevilor”, se arată în propunerea arhitecților Primăriei. În aceeași etapă se va face mansardarea, respectiv reabilitarea corpului de clădire din curtea școlii. „Se va renunța la împrejmuirea spre strada Nicolae Iorga a incintei capelei Sf. Ladislau, pentru deschiderea unei piațete cu acces public”. Curtea școlii va fi împrejmuită cu gard realizat din panouri transparente metalice, montate pe un soclu din zidărie de cărămidă, dublat de gard viu.
Piață publică pe N.Iorga
În etapa a doua ar urma deschiderea unei piațete publice pe strada Nicolae Iorga în jurul Capelei Sfântul Ladislau și reabilitarea clădirii monumentale. Azi, intrândul din fața porții spre biserică este folosit pentru depozitarea ilegală de deșeuri.
În etapa a treia ar urma construirea clădirii multifuncționale de locuințe și birouri – locuințe pentru profesori sau medici.
„Eliminarea arborilor maturi este interzisă, cu excepția situațiilor în care aceștia reprezintă un pericol iminent pentru siguranța persoanelor sau a bunurilor sau ar împiedica realizarea construcțiilor autorizate”, se mai arată în proiectul de PUD pus în dezbatere publică.
Trimite articolul
XIn sfarsit facem ceva si pentru scoli
Blocul e prioritar, restul e motiv ca sa poata demola
-
Deci nu doar mie mi se pare că totul e paravan de fapt pt un bloc
-
👍👍👍👍👍
Sperăm că arborii care pot fii salvați vor fi integrați în noua amenajare.Accesul public la capela îl percep că un lucru pozitiv și cred că beneficiile vor fi apreciate daca totul se va realiza la un nivel calitativ adecvat.