Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) din Bihor împreună cu filialele locale ale Societății de Istorie și Societății de Geografie a organizat la finele săptămânii trecute o dezbatere publică privind planul-cadru privind învățământul gimnazial inițiat de Ministerul Educației. Evenimentul a avut loc la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea. La el au fost prezenți circa 60 de părinți și profesori.
Vor schimbare, dar nu oricum
„Sunt de notorietate discuțiile din spațiul public cu privire la schimbările anunțate de Ministerul Educației în ceea ce privește planu-cadru pentru învățământul gimnazial. Chiar dacă aceste schimbări sunt încă în stadiul de propuneri și s-au vehiculat mai multe variante este foarte importantă comunicarea unui mesaj ferm și coerent din partea societății, raportat la propunerile în discuție. Din păcate unele din propuneri sunt aberante, ca atare împreună vom căuta soluții viabile și bine argumentate. La final, rezultatul dezbaterii publice va fi consemnat pe plan local într-o rezoluție cu opțiunile părinților, al societății civile și ale profesorilor din județul Bihor, care va fi transmisă Ministerului Educației și care va trebui considerată relevantă de autoritatea publică conform legii (art.3, lit. b, c, h, q, t, u din Legea 1/2011)”, a precizat Sorin Curilă, președintele Asociației APOR.
La dezbatere, inspetoarea Lizeta Roșu, din cadrul ISJ Bihor a prezentat o sinteză a discuțiilor privind plan-cadrul, dar și a variantelor apărute în urma discuțiilor pe această temă. Revolta reprezentanților APOR este legată de diminuarea numărului de ore de istorie și geografie, de dispariția latinei din programă și posibilitatea lăsării la latitudinea elevilor a hotărârii privind efectuarea orei de religie.
Părinții susțin varianta III
La final, inspectoarea Lizeta Roșu i-a îndemnat pe cei prezenți să ia cuvântul, însă doar trei părinți din cei 60 prezenți au avut curajul să-și exprime punctul de vedere referitor la planul-cadru. În alocuțiunile lor părinții și-au exprimat nemulțumirea privind dispariția unor ore de istorie și geografie, și cea de latină în totalitate din programa școlară, nuanțând importanța lor în educația copiilor aflați la vârste cuprinse între 11 și 14 ani.
În orice caz concluzia trasă la finalul dezbaterii a fost că APOR agrează cea de a treia variantă propusă în cadrul dezbaterii publice prvind planul-cadru în învățământul gimnazial. În concluzie vor trimite ISJ Bihor memorandumul lor, instituție căreia îi vor solicita să îl înainteze mai departe Ministerului Educației. În cea de a treia variantă cu care APOR este de acord, ar urma să se predea săptămânal câte o oră de istorie și una de geografie la calsele a V-a, a VI-a și a VII-a, și două ore la clasa a VIII-a. În ce privește religia, ar urma să se predea câte o oră săptămânal la clasele V-VIII. Având în vedere istoria formării limbii române, APOR dorește ca latina să nu dispară și să se susțină câte oră pe săptămână la clasa a VIII-a.
Citiți principiile noastre de moderare aici!