Întâlnirea a avut loc ca urmare a implementării proiectului: „Îmbunătățirea capacității autorității publice centrale în domeniul managementului apelor în ceea ce privește planificarea, implementarea și raportarea cerințelor europene din domeniul apelor” cod SIPOCA 588, cu finanțare prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA 2014-2020).
Inițierea acestui proiect a fost determinată de necesitatea de a gestiona procesul de infringement pentru neconformarea cu prevederile Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, care necesită elaborarea unei noi metodologii de delimitare a aglomerărilor umane și de calcul al încărcării acestora, pentru a evita sancționarea României la Curtea Europeană de Justiție. „Încărcarea cu poluanţi a apelor uzate de la aglomerările urbane reprezintă 56,28% materii în suspensie, 69,4% consum biochimic de oxigen, 71,88% consum chimic de oxigen, 87,41% azot tota şi 97,52% fosfor total din totalul descărcarii în receptorii naturali. Aglomerărie umane au impactul cel mai mare asupra apelor de suprafaţă, în ceea ce priveşte poluarea cu substanţe organice şi nutrienţi -azot şi fosfor”, a precizat Gabriela Petrescu, specialist în cadrul Administrației Bazinală de Apă Crișuri.
Operatorii din domeniul serviciilor de apă și apă uzată şi reprezentanţii unităţilor teritorial administative au putut să afle mai multe detalii dar şi să aibă un dialog constructiv cu specialista ABA pentru a respecta normele impuse de UE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!