Scurtă dar aprinsă a fost dezbaterea publică a zonei unitare de încălzire, cu alte cuvinte aria monopolului exercitat de Termoficare SA. Dacă în urmă cu câţiva ani Sala Mare s-a umplut până la refuz cu orădeni dornici de discuţii cu edilii, la dezbaterea de marţi participarea publicului a fost mai degrabă modestă. În afară de reprezentanţii Primăriei şi ai Termoficare SA, în jur de 30 de persoane au ţinut să îşi facă auzite punctele de vedere. Majoritatea covârşitoare au constituit-o cei care, până acum, s-au izbit de refuz când au cerut debranşarea de la sistemul municipal pentru a se lega la gaz. Studiul care fundamentează noua zonare arată că o bună parte din cvartalurile de case – în jur de 1.000 de adrese – vor rămâne în afara monopolului CET.
Majoritatea reclamanţilor dornici de debranşase au venit de pe străzile Pasteur, Pescăruşului, Simion Bărnuţiu, Miron Pompiliu sau Borsecului. Viceprimarul Florin Birta i-a asigurat că „străzile de case pe care este reţea de gaz au fost scoase din zona unitară de încălzire”.
Acesta a recunoscut situaţiile absurde în care doi vecini primeau tratament diferenţiat – unul avea casa pe gaz iar celuilalt i s-a refuzat debranşarea de la CET. Lista străzilor din zona unitară va intra în Consiliul Local, după care, cine vrea, se poate branşa la gaz. Conform studiului, zona unitară va cuprinde mai ales blocurile, vechi şi noi.
Consilierul local PSD Adrian Negrea s-a declarat opozant al ideii de sistem centralizat şi al investiţiilor masive care urmează. În opinia sa, instituirea de zone unitare este un demers neconcurenţial. Vicele Birta susţine că, din contră, iniţiativa are OK-ul Consiliului Concurenţei şi că investiţiile care urmează vor fi suportate din bani europeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!