Pragul Vaida revine de Sărbători cu un format inedit. Prima parte a ediției a 15-a va fi dedicată unei discuţii despre influencerii de carte, moderată de Ruxandra Gîdei (4fără15), una dintre cele mai îndrăgite creatoare de conținut dedicat cărților din România.
Ruxandra a absolvit un masterat de cercetare în literatură comparată la Universitatea din Utrecht, în prezent fiind stagiară la European Cultural Foundation. Este fondatoarea și titulara canalului de YouTube „4fără15”, care, prin vlogging de carte și provocări literare, are ca obiectiv principal popularizarea literaturii române contemporane în rândul tinerilor. Canalul a crescut în vizibilitate exponențial în ultimii ani, având acum aproape 42.000 de cititori. De asemenea, conturile de Instagram și TikTok ale lui Ruxi îi invită constant pe urmăritori la diversificarea lecturii.
Invitatele lui Ruxi la masa rotundă sunt Beatrix-Cătălina Balogh (Oradea Citeşte), Livia Creţ (Words of a Feather România), Ligia Moisa (Ligi and Books) şi Anca Zaharia (ancazaharia.ro), un cvintet 100% orădean propunând o dezbatere de actualitate despre afinități literare și tendințe ale industriei autohtone de carte.
Beatrix-Cătălina Balogh a absolvit Școala Postliceală Sanitară „Henri Coandă”, iar în prezent lucrează la o clinică privată. La începutul lui 2021, a fondat „Oradea citește”, un proiect prin care sunt promovate lectura și frumusețea orașului de pe Crișul Repede. Comunitatea ei se construiește pe bază de afinități literare, bucurându-se atât de persoane amatoare de lectură, cât și de scriitori locali și din afara urbei.
Livia Creţ a obținut în 2021 licența în Filosofie, urmată în 2023 de un masterat în Creative Writing la University of Kent. Prozele, poezia și eseurile ei au apărut în reviste literare autohtone precum „Viața Românească”, „Bucovina literară” și „Ficțiunea OPTm”. În limba engleză a publicat proză în „The Menteur” și poeme în colecția de poezie multilingvă „UNBOUND”. La începutul anului 2024, a înființat la Oradea studioul de scriere creatoare Words of a Feather Romania – filiala românească a studioului ominim din Australia. De atunci, coordonează cu frecvență săptămânală ateliere de scriere creatoare cu adulți și copii, organizează dezbateri culturale cu specialiști în domenii precum literatură comparată, psihologie sau yoga.
Ligia Moisa este născută în Baia Mare dar a ajuns în Oradea adusă de visul de a fi librar într-un oraș frumos. O caracterizează umorul negru și romantizarea micilor pasiuni care combat monotonia rutinei, și poate să vorbească despre lectură ore în șir fără să obosească. Recomandă cărți pe Instagram din 2017 încoace și e librăreasă de aproape trei ani. În ambele locuri iubește să interacționeze cu cititorii.
Anca Zaharia a scris pentru revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile şi Nopţi, Cinemap, Fain de România şi Dilema. Încă mai scrie pentru cea din urmă. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, traduce ficțiune și non-ficțiune din engleză și face redactare și corectură pentru câteva edituri autohtone. Autoarea volumelor Sertarul cu ură, Jurnal de librar, Suicid şi Eu n-am trăit războiul. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan. Scrie despre cărți pe ancazaharia.ro și tocmai a înființat o firmă de publicitate specializată pe nevoile pieței de carte din România.
Evenimentul organizat de Revista de cultură Familia în colaborare cu Revista Golan şi Communic Ad va avea loc joi, 19 decembrie, ora 18:00, la Moszkva Cafe Oradea, str. Moscovei nr. 12. Librăria Cărturești Oradea va fi prezentă și de această dată cu o selecție de antologii și volume de poezie & proză contemporane.
Open Mic cu poezie
În a doua parte a serii va fi deschisă Cutia Pandorei cu poeți ai urbei, anunţă organizatorii. Toţi orădenii care au versuri proprii şi curaj au fost invitaţi să citească la primul mini-maraton Open Mic marca Pragul Vaida. Fiind o ediție trilingvă, au fost acceptate poeme în limbile română, maghiară şi engleză. Limita de timp pentru fiecare performer va fi de 5 minute.
Înscrierile la Open Mic s-au făcut în prealabil, la adresa pragul.vaida@gmail.com. Vor citi versuri proprii: Alin Dobai, Ioana Negoescu, Ioan Biroaş, Alex Micu, Kemenes Henriette, Kovacs Edward, Livia Creţ, Patricia Prodan, Paula V. Berger, Aurora Szatmari, Brigitta Kocs, Hristina Rojea, Alexandrina Chelu și Yvonne Imre.
Intrarea e liberă, iar un loc pe scaun se va găsi pentru primele 60 de rezervări confirmate: pragul.vaida@gmail.com. Clubul de lectură Pragul Vaida încurajează manifestarea critică a publicului, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!