În urmă cu trei ani au murit acolo o mulţime de crapi imenşi, între 4 şi 15 kilograme. Iar acum a venit rândul peştilor mici şi mijlocii să cadă victime ale unui motiv care urmează a fi stabilit prin prelevare de probe. Aceasta fiindcă Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), prin directorul Ovidiu Dăescu, şi-a arătat ieri interesul pentru un fenomen de asemenea amploare. La rândul său, şeful DSVSA Bihor, Mircea Budău, recomandă reţinere absolută de la consumul peştilor cumpăraţi din surse neautorizate, la colţ de piaţă sau în stradă, până la elucidarea problemei. Aseară, Somogyi Ludovic, primarul comunei Paleu, ne-a sunat şi a spus că s-ar putea ca peştii să fi murit din cauza unui transfer de apă către o baltă mai mică aflată în vecinătate.
Imaginile cu peştii întorşi cu burta în sus la lacul de la Paleu sunt grăitoare. Şi deopotrivă, revoltătoare.
Imaginile primite în week-end pe e-mail-ul redacţiei arată că dezastrul ecologic din iulie 2007 ar putea fi depăşit acum în gravitate. Fiindcă în urmă cu trei ani, s-au asfixiat la Lacul Paleu „doar” crapi maturi, între 4 şi 15 kilograme, în total circa o jumătate de tonă. Acum însă, s-au întors cu burta în sus mii, dacă nu zeci de mii de peşti, inclusiv dintre cei mai mici. În iulie 2007, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Bihor a stabilit că seceta, căldura excesivă şi scăderea apei a privat peştii mari de oxigen suficient. Însă cei mici şi mulţi au supravieţuit. Iar fostul primar Papp Gyorgy s-a îngrijit să fie repopulată pitoreasca baltă aflată la doar câţiva kilometri de Oradea.
Luni, analize
Contactaţi duminica pe această problemă, atât directorul DSVSA Bihor, Mircea Budău, cât şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, Ovidiu Dăescu, ne-au declarat că nu au fost sesizaţi de aspect la final de săptămână dar că astăzi dimineaţă se vor prelua probe de laborator pentru a se stabili cauza morţii în masă. În plus, directorul Budău a atenţionat că e foarte riscant să se consume carnea peştilor găsiţi morţi sau bolnavi.
În funcţie de natura substanţei care a distrus fauna piscicolă se va putea spune dacă a fost o poluare accidentală sau una premeditată. Fiindcă, din păcate pentru peşti, pe un mal al lacului există atât vile dar chiar şi o şosea, de pe care se pot deversa uşor substanţe toxice, din partea unor ignoranţi sau a unor neprieteni ai administratorului bălţii care a găzduit cu succes şi o ediţie a Cupei Carpfan, un adevărat maraton de pescuit crap.
Ieri nu am reuşit să-l contactăm nici pe fostul primar Papp Gyorgy, care administrează restaurantul cu terasă de pe malul lacului, şi nici pe actualul primar Somogyi Ludovic, cu care a concurat acerb la ultimele alegeri locale. La telefon ne-a răspuns totuşi doamna secretar Schmidt Andrea, care s-a arătat oarecum descumpănită că e solicitată pentru informaţii în zi de repaos, opinând că „probabil ziariştii au salar mai mare (decât bugetarii – n.r.) de vreme ce lucrează şi duminica”.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!