În prima lună a acestui an, prețul detergenților a urcat cu 22,60%, comparativ cu ianuarie 2023, cel al serviciilor poștale cu 26,64%, iar cel al serviciilor de apă, canal și salubritate cu 17,76%, arată Institutul Național de Statistică (INS).
[eadvert]
În ceea ce privește mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5,64% comparativ cu ianuarie 2023. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la următoarele produse: pește proaspăt, conserve din fructe și bere. La polul opus stau uleiul și produsele de morărit care au înregistrat ieftiniri.
Față de luna decembrie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit alte legume și conserve de legume, conservele din fructe și fructele proaspete. Pe de altă parte, mălaiul a fost mai ieftin cu 3,72%, în ianuarie 2024 față de decembrie 2023, produsele de morărit cu 2,32%, iar uleiul comestibil cu 2,07%.
Detergenții, mai scumpi în 2024
La capitolul mărfuri nealimentare, în ianuarie 2024, față de ianuarie 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenții, articolele chimice și articolele de igienă, cosmetice și medicale. Potrivit INS, la această categorie nu s-au înregistrat ieftiniri.
În luna ianuarie, față de luna decembrie, scumpiri au fost înregistrate la tutun și țigări, combustibili, mașinile de aragaz și buteliile. Scăderi au fost înregistrate la încălțăminte.
În ceea ce privește serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile poștale, cu 26,64%, apă, canal și salubritate – plus 17,76%, și transportul aerian, cu 16,59%. Nici la această categorie nu s-au înregistrat ieftiniri.
Tot în luna ianuarie, scumpiri au fost consemnate în ceea ce privește transportul aerian, serviciile poștale, serviciile de apă, canal și salubritate, față de decembrie. Nici aici nu au fost înregistrate ieftiniri. De asemenea, față de ianuarie 2023 și cafeaua, vinul sau șampania s-au scumpit.
Rata anuală a inflației a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,6%, cele nealimentare cu 7,3%, iar serviciile cu aproape 11%, mai arată INS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!