USR Bihor a lansat platforma detectivulverde.ro, prin care își propune să realizeze o „harta reală” a spațiului verde din Oradea.
[eadvert]
„Am sperat că odată cu publicarea noului Cadastru Verde al orașului, vom avea parte și de o hartă interactivă care să reflecte situația din teren. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, am creat site-ul detectivulverde.ro, o platformă unde pot fi încărcate imagini cu spațiul verde așa cum se vede din fața blocului, de la balcon, la o plimbare de seară sau în drum spre grădiniță, școală sau serviciu”, au transmis reprezentanții USR Bihor, care spun că prin implicarea orădenilor în acest proiect, toată lumea va putea să vadă exact unde „sunt arbori prost toaletați, tăiați și neînlocuiți, uscați, unde este nevoie de amenajarea de spații verzi, de plantare arbori,arbuști și flori”.
Mai mult, USR promite că atunci când un orădean va încărca o poză cu arbori tăiați sau toaletați, va verifica dacă acele zone sunt cuprinse în Cadastrul Verde, dar și dacă acele tăieri sau toaletări au fost făcute conform legii.
Probleme cu Cadastrul Verde
Platforma are și o secțiune intitulată „Realitate vs Cadastrul Verde”. De altfel, USR Bihor a criticat modul în care a fost realizat Cadastrul Verde, în 2021. Mihai Șvab, vicepreședinte USR Bihor, a spus într-o conferință de presă, că din documentul întocmit la solicitarea Primăriei Oradea, reiese că în ultimii zece ani au fost tăiați 26.000 de arbori, în municipiu. „Altă problemă ar fi că la nivelul anului 2011, când a fost realizat primul Cadastru Verde, firma care s-a ocupat de inventarierea arborilor a numărat la acel moment 124.094 de arbori. Dar la aprobarea Cadastrului Verde în Consiliul Local Oradea, au apărut în plus aproximativ 900 de arbori. Nu s-a primit un punct de vedere sau o motivare cum au apărut acești arbori”, a declarat Șvab. El a ridicat problema dispariției a 60 de hectare de spațiu verde din Oradea, potrivit noului Cadastru Verde. „Vedem o schimbare a metodologiei de calcul a acestor suprafețe. În 2011 erau prinse și cimitirele la spații verzi. În 2021 nu sunt prinse cimitirele, dar sunt băgate aliniamente de infrastructură. Mai exact, orice fâșie de-a lungul străzilor este prinsă la spațiu verde, când de multe ori e doar o fâșie de pământ, fără un fir de iarbă”, a explicat vicepreședintele USR, care a adăugat că există un vid legislativ care permite introducerea mai multor zone pentru alcătuirea Cadastrului Verde.
Reprezentanții USR au semnalat și faptul că în Oradea s-au tăiat cel puțin 1000 de arbori anual, de la realizarea ultimului Cadastru Verde. În același timp, politicienii acuză că primarul Oradei, Florin Birta, nu își ține promisiunea din campanie, când a spus că se vor planta mai multe hectare de păduri și liziere, în colaborare cu Garda Forestieră. „S-au făcut plantări doar în Cartierul Tineretului. Pe malurile drept și stâng al Crișului Repede nu s-au făcut plantări, deși erau prevăzute. Termenul anunțat în campanie, pentru plantări, era toamna anului 2021”, a subliniat Mihai Șvab.
Păduri cu bani din PNRR
USR susține că în trimestrul 3 al acestui an, prin PNRR, se pot accesa bani pentru înființarea de păduri urbane. „Ne dorim și solicităm ca administrația să fie pregătită pentru accesarea acestor fonduri, pentru a reuși să compenseze tăierile din ultimii ani”, a declarat vicepreședintele organizației, Mihai Șvab. USR-iștii susțin că nu au identificat o zonă din oraș, unde ar putea fi înființată pădurea urbană, însă ei spun că municipalitatea încă are timp să organizeze dezbateri publice și consultări, pentru a găsi locul potrivit.
Trimite articolul
XAs propune dealului ciuperca
Vreti detectiv? Ia luati-l pe imbecilul care isi zice owl pe yt si se crede mare “detectiv” anti primarie