La o zi după ce JB&Bihon au publicat informaţiile Ministerului Sănătăţii referitoare la 4 cazuri de deces de la West Nile, Direcţia de Sănătate Publică Bihor vine cu detalii despre acestea şi adaugă alte 4 cazuri de persoane cu infecţie neuroinvazivă cu virusul West-Nile.
Primul caz – în iulie 2018
Primul caz confirmat prin probe de laborator s-a înregistrat în luna iulie 2018. Este vorba despre un bărbat din Botoşani care studiază la Oradea. Investigaţiile în acest caz au fost continuate de inspectorii sanitari de la D.S.P. Botoşani.
Al doilea caz este al unui bihorean în vârstă de 72 ani, din Almaşu Mic, comuna Balc. Omul a ajuns, în 16 august 2018, la UPU Oradea şi a fost internat apoi la secţia de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Oradea. Diagnosticul pus de medici pentru acest bihorean a fost: “Comă. Bronhopneumonie. Sindrom convulsiv. Accident vascular sechelar”. Confirmarea infecţiei de la laborator a venit în 13 septembrie a.c., iar pacientul a murit în 19 septembrie a.c.., diagnosticul de deces, care a reliefat şi comorbidităţi, a fost: „Bronhopneumopatie. Insuficienţă respiratorie acută protezată. Acidoză metabolică. Meningoencefalită cu virusul West-Nile. Sepsis cu punct de plecare pulmonar. Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat”.
Al treilea caz este al unui bihorean în vârstă de 65 ani, de la Sântion, internat tot la secţia ATI a Spitalului Judeţean Oradea, în 29 august a.c., cu diagnostic la internare: „Meningoencefalită. Comă. Etilism cronic. Patologia asociată de care suferea pacientul este Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat”. Rezultatele probelor de laborator au fost pozitive (au confirmat suspiciunea) şi au ajuns la spital în 13 septembrie a.c.. Bihoreanul şi-a revenit şi a fost externat în aceeaşi zi.
Al patrulea caz a fost o bihoreancă în vârstă de 67 ani, din Diosig, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în 4 septembrie a.c., cu diagnosticul la internare: “Insuficienţă cardiacă, Diabet zaharat. Infarct miocardic acut în antecedente. Tratament imunosupresor cronic pentru poliartrită reumatoidă”. Cazul a fost confirmat în 20 septembrie a.c., iar pacienta s-a însănătoşit şi a fost externată de la Spitalul „Dr.Gavril Curteanu” luni, 8 octombrie a.c.
Al cincilea caz este un cetăţean cu domiciliul în Olanda, în vârstă de 85 ani, aflat în vizită în România începând cu data de 26 august a.c., la Diosig. Pacientul a fost internat în 12 septembrie a.c., la Spitalul „Dr.Gavril Curteanu” Oradea cu diagnosticul la internare: „Sindrom febril. Pneumonie interstiţială cu reacţie meningeală. Hipertensiune arterială”. Rezultatele probelor au venit în 20 septembrie a.c. şi au confirmat infecţia. Pacientul a murit în 30 septembrie a.c.
Al şaselea caz este al unui pacient în vârstă de 70 ani, cu antecedente cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă valvulară şi hipertensivă), cu expunere în mediul urban (Beiuş). Pacientul a fost internat la Spitalul „Dr.Gavril Curteanu” din 31 iulie a.c. şi până în 14 septembrie a.c., dată la care a decedat.
Al şaptelea caz confirmat şi soldat cu deces este al unui bihorean de la Tărian. Bărbatul, în vârstă de 59 ani, cu antecedente cardiovasculare şi hematologice, a murit în prima zi a lui octombrie.
Al optulea caz, soldat tot cu deces, este al unui bihorean în vârstă de 67 ani din Bunteşti. El a fost internat în 6 septembrie a.c. la Spitalul Judeţean Oradea, la care s-a primit rezultatul pentru o probă serologică pozitivă aproape după o lună, în 4 octombrie a.c.. Pacientul a murit în 25 septembrie a.c.
De menţionat că toate confirmările se dau după validarea cazurilor de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile de la Bucureşti.
[related-post post_id=”2123460″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!