Printre spectatori vor fi şi diplomaţi. Concertul e în beneficiul copiiilor din Nepal.
O lucrare în premieră mondială a lui Edwin Hillier şi o lucrare în premieră în Marea Britanie a compozitorului transilvănean Carl Filtsch vor fie prezentate la concertul care îl are ca protagonist pe orădeanul Nicolae Mihăilă, considerat copilul de geniu al României în 2005 şi supranumit Micul Mozart.
În concertul de amploare care va avea loc la Londra, orădeanul şi-a unit forţele cu Ishaan, cu Heather Stewart și Dorian Dimitrov, la rândul lor artişti de poveste.
Nicolae Mihăilă a absovit prestigioasa Guildhall School of Music & Drama şi recent orădenii s-au putut bucura de virtuozitatea pianistului în cadrul unui concert susţinut la Filarmonică. Nicolae Mihăilă predă muzică în Londra şi face cinste numelui de român. Acum, împreună cu alţi interpreţi pregăteşte un concert alături de una dintre primele cinci orchestre din Londra-London Symphony Orchestra în folosul copiilor trimişi la muncă în India şi Nepal, a recuperării lor pshihologice.”Acest concert e rezultatul unei discuţii care s-a născut la noi în sufragerie, pornind de la mine şi de la colegul meu Dorian Todorov Dimitrov. Sunt artişti de 18 ani, 23 de ani, 24 de ani şi 25 de ani. Tema e :de la tineri pentru tineri. Am pornit de la un citat motivaţional: ”Consideraţi fiecare copil ca fiică proprie și, în curând, veți simți durerea, dar veţi simți şi forța care iese din voi pentru a-i proteja “, cum spunea Anuradah Koirala. Aproximativ 2 milioane de copii sunt exploatați în fiecare an în scopul comerţului sexual. 96% dintre aceşti copii sunt fete vândute chiar de la vârsta la care sunt sugari.Aceasta este o problemă devastatoare în Nepal. Această gală își propune să sporească gradul de conștientizare și să strângă fonduri pentru susținerea educației muzicale la Maiti Nepal din Kathmandu. Maiti a luptat timp de peste 25 de ani împotriva traficul de ființe umane și a exploatării sexuale a fetelor din Nepal. Prin operațiunile de salvare, prin implicarea patrulelor de frontieră și investind în educație, MAITI a schimbat viața a peste 25 000 de femei și copii”, explică Nicolae Mihăilă de ce a ales Asociaţia Maiti pentru acest eveniment.
Gala în care se implică ca artist şi organizator Nicolae Mihăilă e continuatoare a unui proiect început în 2016, când Ishaan Kumar, în vârstă de 17 ani, a avut inspiraţia ca în urma unui eveniment la Londra să planifice și să strângă fonduri pentru o excursie în Nepal. Ca urmare a acestui fapt, trei adolescenți și violonistul LSO Clare Duckworth au zburat la Kathmandu ducând cu ei tot felul de instrumente pe care le puteau purta. De atunci, echipa a crescut și lucrează pentru a continua dezvoltarea școlii de muzică tânără aflată în plină expansiune la Maiti.
În 2017, Ishaan și-a unit forțele cu Heather Stewart, Nicolae Mihăilă și Dorian Dimitrov pentru a conceptualiza acest concert de gală pentru Maiti. Deși separaţi de mii de kilometri,protagoniştii concertului de gală de la Londra transmit astfel şi un puternic mesaj de solidaritate pentru tinerii din Nepal.
Cu un spectru larg de lucrări, această gală va include repertoriul clasic, o premieră în Marea Britanie și una mondială.
Premiera în Marea Britanie este piesa unui tânăr compozitor transilvănean din secolul al XIX-lea, cel mai talentat elev a lui Chopin care a murit la 15 ani.” Carl Filtsch nu a avut niciodată șansa de a-și împlini destinul,ca unul dintre cei mai talentați studenți ai lui Chopin. Deși în circumstanțe diferite, datorită traficului de persoane, mulți copii nu au niciodată șansa de a se realiza conform întregului potențial, ceea ce e o pierdere în detrimentul întregii societăți…Destine asemănătoare Filstsch şi copiii din Nepal la secole distanţă şi mii de kilometri…
Cu o orchestră compusă predominant din tineri profesioniști, alături de niște invitați speciali, gala pe care o organizăm promite să fie un eveniment cu adevărat memorabil”, spune Nicolae Mihăilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!