Marea majoritatea a românilor s-a hătărât deja unde îşi vor petrecere sărbătorile de iarnă. Deşi se plâng de faptul că au fost afectaţi de criză mulţi spun că nu vor sta acasă de Revelion.
Conform reprezentanţilor Asociaţiei Naţinale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) ca de obicei la mare căutare iarna acesta sunt capitalele europene: Paris, Viena, Roma, Atena, Lisabona, Praga şi staţiunile de schi din Austria, dar şi cele din Slovacia. În general, pachetele special concepute pentru Revelion au între patru şi şapte zile şi oferă transportul, cazarea cu mic-dejun, demipensiune sau pensiune completă şi, la alegerea clientului, cina festivă. S-au făcut de asemenea numeroase rezervări şi pentru locuri mai exotice precum Tenerife, Cairo, Insula Bali şi Dubai. Cu toate acestea cei mai mulţi români preferă însă să-şi petreacă sărbătorile în ţară, locurile de cazare din ţară fiind revervate în proporţie de 90%.
Servicii de calitate
Austria este o destinaţie predilectă pentru iarnă, în special în perioada Anului Nou. Staţiunile montane oferă posibilitatea practicării sporturilor de iarnă şi organizează excursii şi tururi în natură. Serviciile şi facilităţile oferite sunt pentru întreaga familie. Copiii beneficiază de reduceri la masă şi cazare, au locuri de joacă special amenajate, şcoli de schi şi grădiniţe.
O altă destinaţie de succes anul acesta este Innsbruck. Aflat în Valea Inn, oraşul are ca principală sursă de venit turismul. Sărbătorile în Tirol încep să devină o obişnuinţă pentru mulţi români cu dare de mână.
Sărbători tradiţionale
Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), estimează pentru sezonul de iarnă încasări de circa 36 milioane de euro pentru ofertele de turism intern, în creştere cu aproximativ 20%, faţă de sezonul din anul trecut. Conform acestuia, la nivel local sunt disponibile circa 120.000 de locuri pentru petrecerea sarbătorilor de iarnă. Badulescu estimează că gradul de ocupare va fi de circa 90%, în toate structurile de cazare deschise în acest sezon.
„Până în prezent, au fost rezervate toate locurile disponibile, dar încă nu s-au vândut toate. Am văzut o re-ofertare din partea agenţiilor de turism şi este o perioadă potrivită pentru a găsi locuri bune pe Valea Prahovei”, a declarat Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Un produs foarte popular de vacanţă, la nivel local, sunt charterele. Regimul charter înseamnă cumpararea în avans, de către una sau mai multe agenţii de turism, a unui număr de locuri la o cursă de avion, autocar sau tren, de la operatorii de transport. Agenţia care a rezervat locurile este obligată să le achite, chiar dacă nu au fost revandute către turişti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!