După întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului, preotul Garnizoanei Mircea Ioniță a binecuvantat și a ținut o rugăciune, alături de cei prezenți, pentru poporul român.
Prefectul Județului Bihor Claudiu Pop, urmat de Președintele ANCMRR Gen Traian Moșoiu filiala Bihor dr Vasile Creț, au susținut un discurs despre istoricul, semnificațiile și simbolistica versurilor Imnului Național, „Deșteaptă-te române.” După interpretarea vocal-instrumentală a Imnului de către Marina Cârți, solistă a Ansamblului folcloric „Junii Bihorului”, a avut loc defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare.
Deșteaptă-te române
Versurile Imnului îi aparțin lui Andrei Mureșan (18-16 – 1863), poet romantic, ziarist și traducător, iar melodia a fost compusă Anton Pann (1796-1854). „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea pe data de 29 iulie 1848. În varianta prescurtată imnul conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei „Un răsunet”. A devenit imnul național al României imediat după Revoluţia din Decembrie 1989 și a fost consacacrat prin Constituția din 1991. Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, masele uriașe de oameni au intonat imnul cu putere, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!