Radu Paraschivescu, un adevărat poliglot în literatură, istorie și sport a fost invitatul emisiunii 11even Experiences Oradea de miercuri, 16 decembrie 2020. Să scrii despre Radu Paraschivescu nu este un lucru tocmai ușor. Poveștile sale de viață sunt interminabile, le asculți cu sufletul la gură, nu ai vrea să se mai termine. Nu degeaba, pledoaria sa la 11even a fost cea mai lungă de până acum. Provocările maestrului de ceremonii, Mihaela Tatu, au fost și ele „vinovate”.
Nepregătiți pentru orice
Scriitorul, traducătorul, ziaristul și comentatorul sportiv Radu Paraschivescu, născut în 14 august 1960 la București, a scris 26 de cărți, dintre care amintim: Fluturele negru, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, Ghidul nesimțitului, Inima smulsă din piept, Balul fantomelor, Două mături stau de vorbă, Orice om îi este teamă, Vitrina cu șarlatani, etc. Acesta și-a început cuvântarea prin a demonstra că noi nu suntem pregătiți pentru nimic, schițând în câteva minute o „scurtă istorie a nepregătirii românului pentru lucruri importante. A nepregătirii, pentru că nu avea cum să fie pregătit pentru așa ceva”.
[eadvert]
„Noi nu eram pregătiți pentru emancipare în decembrie 89. Nu eram pregătiți pentru momentul Timișoara. Unii dintre noi știau că începuse un principiu al dominoului, care funcționa în țările din est, dar Ceaușescu era perceput drept etern și nimeni nu se gândea că la un moment dat el va cădea și că vom avea de-a face cu o schimbare de sistem și cu o schimbare de regim. Nu eram pregătiți pentru o mișcare insurecțională, care a început atât de frumos la Timișoara și pe coama căreia niște băieți au făcut surfing, au manipulat, au preluat controlul și au adus din nou la putere securitatea.
Nu eram pregătiți să ne întâlnim din nou cu securitatea, de data asta călare pe niște munți de bani. De data asta nerepresivă, dar ghidonând totul în economie, în afaceri. Nu eram pregătiți pentru o securitate de business. Și dacă citiți cartea lui Marius Oprea – Moștenitorii securității, veți vedea care sunt conductele și cine a fost la butoane, la robinet și cum s-au distribuit fondurile așa zis secrete, care fuseseră acumulate în comunism”, și-a început Radu Paraschivescu pledoaria.
Acesta a mai punctat că nu eram pregătiți nici pentru un „verdict atât de aspru al străinătății pentru jucăria din decembrie 89. Nu eram pregătiți pentru așa ceva, pentru că noi chiar credeam ce ne spunea televizorul. Nu eram pregătiți pentru minciunile conducătorilor din anii 90. N-am fost pregătiți pentru minciunile Televiziunii Române, așa zis libere. Nu eram pregătiți pentru siluirea Proclamației de la Timișoara”.
Scriitorul a mai dezvăluit că n-am fost pregătiți nici pentru Mineriadă, nici pentru Caritas, nici pentru FNI, nici pentru ura animalică împotriva lui Ion Rațiu, și mai ales, împotriva lui Corneliu Coposu. „N-am fost pregătiți nici pentru o semifinală de Campionat Mondial cu Brazilia în 1984. Ne-au lipsit 7 – 8 minute și o decizie bună a unui portar, ca să jucăm cu Brazilia”, a subliniat Radu Paraschivescu.
N-am fost pregătiți nici pentru prăbușirea cvasitotală a industriei și nici pentru o autostradă încheiată de la un cap la altul. N-am fost pregătiți pentru 6,5 milioane de asistați social, câți avem în prezent, și nici pentru teoriile conspiraționiste care, în ultimul an, au devenit absolut fantasmagorice. Sunt câteva dintre ideile punctate de Radu Paraschivescu.
„Nu știu dacă suntem chiar pregătiți pentru orice. Suntem, în general. Ne place să avem confortul acesta mintal al omului care crede că poate gestiona orice tip de situație. Eu v-am dat 40 de exemple despre felul în care viața ne ia pe nepregătite”, a concluzionat Radu Paraschivescu.
Omul de cultură a mai precizat că încă nu i-a apărut pe „radar” o figură cu adevărat credibilă, din rândul oamenilor tineri, sub 50 de ani, care să îl convingă prin ceea ce spun. Radu Parachivescu a vorbit și despre țările lui preferate care l-au inspirat și îl inspiră în scrierea cărților și unde se simte bine: Italia, Franța și Portugalia.
Și cele 11 minute s-au făcut 60, iar participanții la 11even Experiences Oradea nu se mai săturau de „poveștile” invitatului.
Trimite articolul
XDomnul Paraschivescu (toată stima pt domnia sa), probabil crede că mai trăim in Romania la fel de mulți ca in 1989 ,23 milioane de suflete.
Știm ca suntem aproximativ 6 milioane contribuabili, aproximativ 5.5milioane pensionari, 4 milioane copii conform statisticilor din 2019.
De unde a scos domnia sa cifra asta de 6,5milioane de asistați social (copiii nefiind considerați asistați social,precum și mamele aflate in concediu pentru creșterea copilului ,deoarece copiii provin din familii care platesc taxe si impozite iar mamele au contribuit la bugetul de stat anterior,nu?) ?
După cele mai optimiste estimări mai trăim în țara maxim 17 milioane de oameni, deci scădem contribuabilii, pensionarii ,copiii și de unde cifra asta de 6,5 milioane de asistați social?🤔