Afecțiuni oculare care afectează persoanele cu diabet zaharat includ și edemul macular diabetic, cataracta și glaucomul.
Ce este retinopatia diabetică?
Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge care își deteriorează structura și funcția normală, nu mai irigă retina, devin slăbite, se rup și inundă retina de sânge (exudate și hemoragii retiniene) reducând vederea.
[eadvert]
Diabetul este o boală metabolică, ce afectează întregul sistem vascular din organism, inclusiv la nivelul ochilor, dând naștere unor modificări specifice. Odată apărută, evoluția acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită, de aceea detectarea ei din timp este esențială. Riscul de apariție a retinopatiei diabetice crește odată cu vechimea diabetului. Cu cât durata de evoluție a diabetului este mai mare cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave.
Cauzele retinopatiei diabetice sunt reprezentate de nivelul ridicat al glicemiei și de vechimea diabetului. În cele mai multe cazuri retinopatia diabetică apare după 10 ani de la declanșarea diabetului. În momentul descoperirii diabetului este necesar un consult oftalmologic, care presupune măsurarea acuității vizuale, măsurarea presiunii oculare, verificarea fundului de ochi și angiofluorografia (AFG) dacă apar primele modificări ale fundului de ochi și tomografia în coerența optică (OCT).
Simptomele acestei afecțiuni pot fi scăderea vederii, mici hemoragii retiniene, modificări vasculare. La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea.
Acestea reprezintă un pericol iminent de complicaţii precum sângerarea masivă intraoculară (hemoragia vitreană) sau dezlipirea de retină. De asemenea, o complicaţie severă este şi glaucomul neovascular, caracterizat prin presiune intraoculară mult crescută – adesea cauzatoare de dureri oculare – şi risc important de orbire.
Deoarece retinopatia diabetică trece adesea neobservată până când se agravează, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să solicite o examinare a fundului de ochi cel puțin o dată pe an. Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătații oculare vă pot proteja împotriva acestor boli.
- Exminarea fundului de ochi permite medicului să observe:
- Schimbări în structura vaselor de sânge (creșterea anormală în număr a acestora și posibila apariție a anevrismelor)
- Vasele de sânge care au hemoragii
- Umflarea maculei (edemul macular)
- Modificări ale cristalinului
- Deteriorarea țesutului nervos
- Apariția depozitelor de grăsime
Cum se tratează retinopatia diabetică?
Tratamentul constă în efectuarea mai multor ședințe Laser în scopul cicatrizării vaselor sangvine nou formate. Se efectuează cu scopul de a opri sau de a încetini evoluția bolii, vederea nu se îmbunătățește semnificativ, dar poate înjumătății riscul de a orbii. Se mai efectuează și injecții intravitreene cu substanțe cum ar fi Avastin bevacizumabului sau Triamcinolon, toate acestea cu scopul în primul rând de a încerca oprirea evoluției bolii, de a conserva acuitatea vizuală și de prevenire a deteriorării acesteia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!