În 2024 s-au împlinit opt ani de când Primăria din Barcelona, având suportul Universității din Barcelona, al GRACMON (Grup de Ricerca en Historia de l’ Art i del Disseny Contemporanis) și al Centrului Cultural Casa Elizalde organizează în fiecare an, pe tot parcursul lunilor octombrie și noiembrie, conferințe despre Arta 1900, sub genericul Portal del Modernisme. Astfel, în patria lui Antonio Gaudi, în serile de luni ale fiecărei săptămâni, publicul este invitat să asculte prelegeri însoțite de imagini video despre orașe și stiluri europene Art Nouveau. Conferențiarii sunt specialiști recunoscuți în domeniul artei și arhitecturii, majoritatea lor fiind semnatarii unor articole în prestigioasa revistă Coup de Fouet, editată neîntrerupt de Primăria din Barcelona, din anul 2003.
În acest an, din pleiada de invitaţi a făcut parte și istoricul și criticul de artă Ramona Novicov, conferențiar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Constructii, Cadastru și Arhitectură. Titlul conferinței a fost „La unison cu Europa: Oradea Art Nouveau”. Timp de o oră, cu traducere simultană în limba catalană, un numeros public a privit cu interes și încântare imagini despre clădirile în stil 1900, care conferă Oradiei faima de capitală Art Nouveau a României.
„Oradea a început de câţiva ani o campanie de refacere a monumentelor art nouveau, pentru că şi-a dat seama că e o bogăţie extraordinară, nu doar din punct de vedere turistic, ci mai ales din punctul de vedere al patrimoniului mondial. Monumentele de arhitectură pe care le veţi vedea sunt toate ridicate într-un deceniu: 1902-1912. Poate şi un pic din 1913, dar deja sunetul războiului se apropia, era tot mai tare, iar deja în 1914 superba arhitectură iniţiată timp de un deceniu se va stopa. După război va fi cu totul altceva, va fi o artă interbelică de o cu totul altă factură”, a spus în deschiderea prezentării Ramona Novicov.
Fluid organice sau riguros geometrice, decorațiile arhitecturale ale palatelor orădene au fost puse în context european, Ramona Novicov subliniind cu argumente evidente faptul că, la început de secol XX, Oradea a fost un oraș perfect integrat în ambianța celor mai moderne arhitecturi europene.
Imaginile spectaculoase au fost asigurate de Visit Oradea şi Ovi D. Pop, calitatea lor amplificând impactul vizual și cel afectiv al publicului, care şi-a manifestat interesul prin întrebări și comentarii pertinente.
Un parc de poveste, în ruină…
Spre finalul prezentării, criticul de artă a amintit de curtea interioară a fostului Hotel Parc.
„Mă doare, pentru că în curtea aceasta a fost de la început gândit un parc, de-aia se şi cheamă Hotel Parc. Proprietarii lui, fraţii Weiszlovits, l-au gândit ca pe un parc de poveste. Şi când am văzut acest parc în ruină, în halul acesta, care de zeci de ani stă în această stare, m-am gândit la Parcul Güell. E foarte aproape, e acelaşi spirit, este contemporan cu Parcul Güell. Sunt aceleaşi forme fantastice, animale fantastice făcute cu tehnica aceasta cu pietricele mărunte, cum vedem la Parcul Güell. Avem un liliac uriaş, avem bufniţe, avem tot felul de jivine şi un castel înăuntru, care seamănă foarte mult cu turnuleţele lui Gaudi. Şi vreau ca acum, la Barcelona, să prezint aceste imagini – e o datorie de onoare pentru mine – şi să fac în aşa fel – de ani de zile încerc, dar poate acum voi reuşi – să fac conexiunea şi să-i trezesc pe orădeni să-şi dea seama ce legătură fantastică de timp, de spirit, de evadare în fantezie între Gaudi şi acest arhitect necunoscut, nu ştim cine l-a făcut. E aceeaşi epocă, aceeaşi dorinţă de visare, de trecere a barierelor care ne limitează în timp şi spaţiu. O minune este! Dar pe zi ce trece, an de an, se duce de râpă. Asta e marea mea dorinţă şi marea mea bucurie, de a putea prezenta la Barcelona acest parc şi – cine ştie – poate spiritul lui Gaudi, mai ales că va fi aniversat acum, ne va ajuta să-l punem în valoare, să facem un pod între acest parc magic din inima oraşului Oradea şi magia din Barcelona. E păcat să rămână aşa…”, a spus Ramona Novicov.
Prezentarea „La unison cu Europa: Oradea Art Nouveau” a fost filmată integral și postată pe canalul YouTube.
Oradea este sediul a nu mai puţin de 89 de clădiri și monumente Art Nouveau. De altfel, Oradea a fost onorat cu titlul de cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa de către prestigioasa publicație European Best Destinations şi este singurul oraș din România inclus în Rețeaua Europeană a Orașelor Art Nouveau. Acest oraș, numit și „Le Petit Paris”, oferă o călătorie în timp prin epoca Art Nouveau, dezvăluind pas cu pas rafinamentul și eleganța construcțiilor sale. Nu întâmplător, tot aici s-a deschis şi primul Muzeu Art Nouveau din România: Casa Darvas – La Roche. Anual, Oradea celebrează într-o manieră specială Ziua Mondială Art Nouveau, stabilită la data de 10 iunie, pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner.
Citiți principiile noastre de moderare aici!