Cu o distributie din care fac parte Andi Vasluianu, Dorel Visan sau Monica Birladeanu, regizorul Tudor Giurgiu a reusit sa puna in scena comedie fascinanta si autentica.
Filmarile au avut loc in diferite locatii din Calarasi, Amara, Targoviste, Breaza, Ploiesti si Bucuresti si au durat 6 saptamani. Comedia este o coproductie romano-franceze, produs de Libra Film – Romania si Agat Films – Franta.
Actiunea filmului se petrece in anul 1992, dupa Revolutie, in orasul Campulung-Muscel. Binecunoscuta fabrica ARO a dat faliment si urmeaza sa fie privatizata. Din cei 3000 de muncitori doar 300 isi vor pastra locul de munca, dupa ce fabrica va fi transformata intr-o crescatorie de melci de compania franceza care a cumparat-o. George Petrescu (liderul de sindicat) vede intr-o noapte la televizor o reclama (despre o banca de sperma care plateste 50 de dolari pentru fiecare donatie) care il pune pe ganduri in incercarea lui de a salva fabrica si locurile de munca ale colegilor sai. Daca 1000 de muncitori si-ar vinde sperma timp de o saptamana ar putea strange suficienti bani pentru a salva fabrica si a da drumul la productie din nou.
Scenariul este semnat de Ionut Teianu (mutat in Franta din 1991, dupa ce a absolvit Universitatea de Arta Teatrala și Cinematografica din Bucuresti) care a rezumat in cateva cuvinte ceea ce a vrut sa transmita:
“Povestea a plecat de la o ştire foarte scurtă pe care am citit-o în ziar în 2002. Muncitorii de la Aro propuneau să-şi vîndă sperma pentru a plăti datoriile uzinei, în prag de faliment. În realitate lucrurile s-au oprit la aceasta ştire care a stîrnit doar rîsete şi ironie.
Despre oameni şi melci este un film despre nedreptatea pe care o aduce cu ea libertatea. Este povestea unei utopii într-o lume pragmatică şi cinică. Este în acelaşi timp povestea a două lumi care se întâlnesc : România şi Franţa. Două lumi care se ignoră reciproc şi care nu cunosc despre cealaltă decît clişee. Două lumi reprezentate de personaje provinciale, ale căror referinţe culturale sunt Julio Iglesias şi Dan Spătaru, în cuvintele cântecelor cărora îşi găsesc filozofia vieţii şi a iubirii. Sunt personaje pe care le-am inventat, cu care am trăit luni de zile şi pentru care am şi acum o foarte mare afecţiune. Sper ca şi publicul să le îndrăgească.
Această comedie dulce-amară este o tentativă de a exprima revolta pe care am resimţit-o în faţa ipocriziei şi cinismului care au însoţit schimbările din viaţa noastră după căderea comunismului.”
Filmul va putea fi urmarit la Oradea incepand cu data de 14 septembrie. Premiera va avea loc la Hollywood Multiplex din Lotus Center Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!