Fundația pentru Dezvoltarea Societații Civile (FDSC) și cei de la ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, au organizat o sesiunea de informare despre situația discursului instigator la ură în România. Evenimentul a avut loc joi, 11 august, la „Cuibul Democrației” din incinta Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea. S-au purtat discuții despre contextul social la nivel european și național, dar și despre exemple practice de combatere a acestui tip de discurs. Potrivit studiului „Discursul instigator la ură în România”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, „principalele grupuri țintă ale discursului instigator la ură în România sunt persoanele de etnie rromă, minoritățile sexuale și persoanele cu dizabilități. Mesajele instigatoare sunt trasmise cel mai mult prin mass-media, în special prin mediul online”.
Combatere și prevenire
„Sesiunea de informare pentru presă privind combaterea discursului instigator la ură are loc în cadrul Fondului ONG în România, prin care mai multe organizații neguvernamentale din țară încearcă să fie mai active în spațiul societății civile. Deși discursul instigator la ură nu este atât de evident în România, totuși acesta este un fenomen în creștere, continuând oarecum trend-ul la nivel european. Discursul instigator la ură apare foarte des în mediul online, având diverse grupuri țintă: femei, comunitățile de rromi, minorități sexuale. Ceea ce facem noi în cadrul acestei sesiuni este de a conștientiza pressa locală privind modalitățile de transmitere, grupurile țintă și modalitățile de comabatere ale acestui discurs, pentru a-i face mai responsabili și pentru a preveni propășirea acestui discurs instigator la ură”, ne-a declarat Iuliana Rada, director de programe, în cadrul FDSC. Aceasta a mai spus că sesiunile vor continua și în alte orașe din țară. Prima sesiune a avut loc anul trecut la Cluj-Napoca, iar în acest an Oradea a fost primul oraș unde a debutat sesiunile de informare despre situația discursului instigator la ură. Vor urma orașele Sibiu, Brașov, Iași, Tmișoara și București.
La rândul său Adrian Szelmenczi de la Agenția de Monitorizare a Presei a precizat la rândul său că „Organizația ActivWatch este foarte interesată de amploarea luată de discursurile instigatoare la ură și urmărește de aproape fenomenul. În consecință, încercăm să generăm programe de combatere a acestor discursuri. La începutul anului am lansat un roport privind discursurile instigatoare la ură din perioada octombrie 2014 – octombrie 2015. Am prins două campanii electorale și am putut să măsurăm și să monitorizăm discursul politicienilor plus chestiuni legate de tendința din mass-media. Au mai fost curpinse în raport criza refugiaților și perioada de lansare a ținutului secuiesc. Deci, am acoperit cam tot ce se putea în ce privește tendințele în acest domeniu”.
La eveniment au participat jurnaliști, bloggeri, reprezentanți ai ONG-urilor, profesori, psihologi și studenți. Vorbitori au fost Iuliana Rada (director de program FDSC) și Alexandru Miroiu (PR Officer – FDSC), Adrian Szelmenczi (ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei) și Monica (coordonator programe în cadrul Fundației Ruhama).
Citiți principiile noastre de moderare aici!