Împătimiţii teatrului vor putea trăi momente de renaştere spirituală alături de un actor genial. Azi, 27 ianuarie, orădenii sunt aşteptaţi la un spectacol eveniment, la Teatrul Regina Maria din Oradea. Începând de la ora 19:00 admiratorii lui Dan Puric se pot întâlni cu actorul într-un spectacol-eveniment unic. „Despre Identitatea Românească” este o conferinţă ce se adresează tuturor acelora ce simt că suntem „puşi în stare de indiferenţă, pentru a nu ne mai şti memoria şi trecutul”. Actorul, regizorul şi scriitorul Dan Puric nu este un mister, ci un om frumos, talentat şi prezent mereu lângă noi. Cărţile şi spectacolele sale descriu lumea cu subtilitate şi rafinament. De la spectacolele lui Dan Puric nu poţi pleca nepăsător sau doar fericit că ai mai bifat la cultura generală ceva, ci cu o stare de „trezire” şi cu o luciditate care te face să te întrebi cine eşti. Artistul nu ne oferă soluţii, ci încearcă să redescopere dimensiunile contemporane ale spiritualităţii românesti, făcând o biografie a fiinţei noastre. Creaţia lui Dan Puric este un întreg armonios, care recurge la memorie, la valoare şi valori, la împlinirea noastră sufletească. „România este astăzi un spaţiu al dilemelor. Noi nu mai avem certitudini, ci avem mari semne de întrebare cu privire la Mihai Eminescu, cu privire la Ştefan cel Mare şi la istoria neamului. Când vrei să distrugi un popor, faci din istoria acestuia o dilemă şi nu-ţi mai trebuie armată să-l cucereşti. Cel mai mare rău este războiul dintre noi. Suntem puşi în stare de indiferenţă, pentru a nu ne mai şti memoria şi trecutul. Cu toate acestea, reacţia identitară va veni, fiindcă România mare s-a făcut pe instinctul ţăranului român”, spune Dan Puric.
Sub asaltul numelor grele
Oradea va fi gazda mai multor spectacole ale căror capete de afiş sunt nume care joacă cu casa închisă.
În cadrul Programului „Tradiţie, Istorie, Rost” Grigore Leşe, unul dintre cei mai mari apărători ai tradiţiilor culturale, va fi prezent la Oradea, pe 12 martie la Casa de Cultură a Sindicatelor cu spectacolul „Hori de Primăvară”. În spectacol vor susţine momente Taraful lui Firuza din Islaz şi Taraful lui Babiciu. „Cântecelor li se spune hori: hore în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească. De ce cântă omu?… Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor. Când cântă omul?… Când îi vine. Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale. Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani. Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul. Pe pământ avem două şanse: credinţa şi arta”, spune Grigore Leşe.
Viaţă de cimitir
Rodica Popescu Bitănescu va fi prezentă la Oradea atât în postura de scriitoare, regizoare cât şi de actriţă, jucând în cel mai ofertant şi ciudat rol interpretat vreodată. Piesa „Viaţa de cimitir” este bazată pe o poveste complexă de iubire, inspirată din realitate, ce face legătura între cele două vieţi: viaţa celor vii şi viaţa celor ce nu mai sunt printre noi. Un subiect captivant, cu morală şi totodata plin de umor, redat prin dialogurile savuroase dintre vii şi morţi, subiect la finalul căruia vom afla care sunt de fapt cei vii! Cei care îşi vor achiziţiona bilete la spectacol vor fi martorii unei seri speciale, a divertismentului garantat. O reprezentaţie unică prin intermediul căreia veţi descoperi secretele ce se ascund în spatele vieţii de cimitir. În distribuţia piesei sunt: Alexandru Hasnas, Radu Solcanu, Ioana Mărcoiu, Iuliana Călinescu şi Irina Cărămizaru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!