Fuckup Nights aduce împreună profesioniști și întreprinzători în fața publicului, la seri de povești despre modul în care eșecul deschide căi neașteptate spre succes. FuckUp Nights este o mișcare globală, care constă in împărtășirea, chestionarea și sărbatorirea unor povești de afaceri și proiecte eșuate. Primul FuckUp Night a avut loc în Mexic, în anul 2012. De atunci, oamenii din întreaga lume se strâng pentru a bea o bere și a asculta trei povești despre eșec. Conceptul a evoluat de la o discuţie între cinci prieteni, care au simţit nevoia de a elimina asocierea termenului „eşec” cu un stigmat (să se elibereze de teama de a da greș).
[eadvert]
Eșecul e doar un pas pozitiv spre succes. Această lecție a fost extrasă de către cei cinci prieteni din nenumăratele povești despre eșecul unora dintre cele mai admirate persoane din Mexic, poveşti nepublicate în cărți, reviste sau expuse în forumuri. Acesta este lucrul pe care și-au propus să îl schimbe în Mexic și cu ajutorul participanților, în lumea întreagă.
În cadrul evenimentului, fiecare dintre cei trei sau patru prezentatori își spune povestea, tratând subiectele: Ce proiect au avut? Ce nu a mers bine? Ce au învățat? Ce ar face diferit?
Da, am eșuat și sunt mândru de asta!
Oradea este al treilea oraș care a adus această mișcare în România după Timișoara si Cluj-Napoca. La data de 18 august 2022 a fost organizată cea de-a 8-a ediție cu prezență fizică, la Comuniteca.
Alexandra Maria – trainer în industria beauty, dr. Vlad Deac – medic stomatolog și Dorela Iepan – coach emoțional au fost invitații acestei ediții.
“Un eșec profesional este greu de trăit, iar apoi și mai greu de povestit. Nu e ușor să îți pui sufletul pe tavă în fața unor necunoscuți pe care îi vezi prima dată în viața ta și să ai puterea să spui: «Da, am eșuat și sunt mândru de asta!». Iar pentru acest lucru vă felicit!”, a spus Violeta, femeia cu o bună dispoziție molipsitoare, care în viața de zi cu zi activează în domeniul Sănătății și care, alături de soțul ei și un alt prieten, fac orădenilor cadou aceste întâlniri.
Dorela Iepan este o femeie inteligentă. A plecat din Oradea în Franța, în urmă cu 12 ani, dar și-a dorit să vină la Fuckup Nights Oradea în carne și oase, pentru a povesti cum a dat faliment și a avut totuși puterea să meargă mai departe, într-un domeniu total diferit.
Dorela este Certified Emotion Code Practitioner, este coach emoțional și autor al cărții Relația Perfectă. A pierdut mulți bani cu un partener de afaceri nepotrivit. Momentul în care a decis că e timpul să meargă mai departe pe drumul ei a fost în 2009.
De la „100% pierderi eu, 100% profit el”, la coach emoțional
Dorela a apărut în fața participanților strălucind de bucuria de a se afla în fața celor pe care deja îi simțea prieteni. Tânăra doamnă a interacționat imediat cu sala și a mărturisit că întotdeauna s-a simțit o femeie inteligentă. Doar că a avut o slăbiciune. Lucra în domeniul bancar, câștiga bine, dar a intervenit ceva. „Visam la un Făt Frumos și am întâlnit un tip wow. Îi place de mine, ce suflet frumos am eu.
Tipul zice: «Ești inteligentă. Hai să facem afaceri împreună. Uite, decât să am 100% din nimic, mai bine 50%». Facem afacere! Să am și eu niște bani pe lângă job. Un lucru nu am luat în considerare: tipul nu avea nimic. Eu îl vedeam frumos. Lucrurile mergeau exact așa cum mi-a spus el: 50%-50%. 100% pierderi eu, 100% profit el. Adică, eu investeam și el știa cum să cheltuie banii. Și era chiar comic, adică aproape în fiecare lună trebuia schimbată mașina. «Mă, da nu-i faină!». Și telefoanele mobile! Le lua de la magazin, le testa până acasă. «Mă, da nu-i fain!».
Și tot schimba și telefoane și mașini, știa să cheltuie banii. Mai facem și noi profit? «Nimic, uite, e gol portofelul !». Asta era la început”, și-a început Dorela povestea. Apoi au venit momente în care orădeanca vedea cum banii se fac nevăzuți. „O dată, tatăl meu îmi zice: «Trebuie să-ți las niște bani, în tine am încredere!». Vreo 20.000 de euro. Făt Frumos: «Hai să facem o afacere, hai să ne deschidem o firmă de rent a car!». Bine. Eu mă ocup să fac firma, să fac site-ul, anunțuri. El găsește mașinile și ne apucăm de treabă. Ce bine o să câștigăm amândoi! Aici chiar o să fie un lucru din care o să câștigăm amândoi: 50%-50%. Eu cu banii, el cu ideea. Îmi făceam calcule cum pun banii înapoi.
Eram inteligentă. Firma nu mergea nicicum, că schimba mașina în fiecare lună. Adică nu poți să faci de toate. După câteva luni de rent a car, am închis totul, toate mașinile pe pierdere, nu am putut să recuperez niciun ban. La un moment dat am zis ok și fiindcă am băgat foarte mulți bani, tot mai băgam, sperând că la un moment dat îmi vine și mie rândul să primesc ceva. M-am uitat un pic la viața mea și am zis: «Nu o să-mi vină niciodată rândul și trebuie să iau o decizie». Am zis: «Las toți banii și o să o iau de la capăt». Pentru că inteligența aia de care am vorbit la început o aveam. Inteligența o am, experiența am plătit-o scump. Sigur că o să fac alte lucruri, dar nu cu Făt Frumos.
Atunci l-am cunoscut pe soțul meu și am înțeles că împreună cu el pot să fac tot ceea ce îmi doresc”, a spus Dorela Iepan. Aceasta îi învață acum pe alții cum să planteze semințe pentru iubire din proprie experiență. Totodată, ea face planuri pentru casele pe care soțul său le construiește. Concluziile pe care Dorela Iepan le-a transmis participanților sunt rezumate astfel: „Atenție cu cine faceți afaceri. Dacă ați pierdut bani, nu stați să pierdeți mai mulți. Oricâți bani ați pierdut, gândiți-vă că puteți ajunge mai ușor, prin mijloace mai ingenioase, la mult mai mult, pentru că aveți mai multă experiență în spate. Atenție la cei cu care te întâlnești în ascensiune, cu ei te întâlnești și când cobori. Dacă ai făcut o afacere cu o persoană nepotrivită, nu-i eticheta pe toți la fel, fiindcă nu i-ai cunoscut pe toți”.
Singurul medic care recunoaște falimentul și diploma de 1 milion de euro
Oradea. Pe lângă medicină, Vlad Deac are și alte activități. Este trainer în cadrul Programului de educație antreprenorială a AMSPPR (Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România) și trainer în cadrul Programului de profilaxie a afecțiunilor stomatologice pentru copii. Este președintele Federației Patronilor Bihor.
A trecut printr-un faliment de facto, o dată cu criza din perioada 2009-2011.
S-a întâmplat și datorită crizei, dar și experiențelor nefaste cu băncile de România. Aceleași bănci care consideră că diploma în sine a unui medic e eligibilă pentru a lua un credit de un million de euro.
Doctorul Vlad Deac a povestit că luat un credit refinanțat în franci elvețieni.
„În 2008 totul mergea conform planului, pe creștere, am luat și un card de credit de la bancă mi-au spus că medicii sunt considerați cu venit de 2.000 de euro lunar. Aveam descoperire de credit de 6.000 de euro, am zis wow, super. Dar cine folosește card de credit sau a folosit vreodată știe ce înseamnă asta, nu vezi banii, vezi numai dobânzile. Și ajungem la momentul ianuarie 2008: criză. Eu cu cabinetul la Bulz.
S-au tăiat ajutoarele sociale pentru cei cu probleme, au început controalele în păduri și nu s-au mai făcut ciuperci. Ciupercile erau o sursă de venit pentru pacienții mei, oamenii își cheltuiau acei bani și în cabinet la mine. Am avut o perioadă de doi ani în care am susținut cabinetul, sau a funcționat din inerție. Foarte puțini medici vor recunoaște lucrul acesta. În Bihor sunt 1.000 de medici stomatologi. Nu știu câte clinici cunoașteți în Oradea, câte cabinete funcționează în mod real și sunt populate de pacienți și de medici.
A fost o perioadă foarte grea, o perioadă de cădere, în care m-am gândit să aduc tractoare din Vest, eu care nu am nicio legătură cu agricultura, cu zootehnia. M-am gândit să aduc tractoare, mi s-a părut un business foarte OK. Până la urmă, un coleg de-al meu a venit cu o idee, haide să deschidem un alt cabinet la sat, la Finiș, lângă Beiuș. Asta s-a întâmplat în 2011, iar cabinetul funcționează și acum.
A fost un cabinet pentru care am făcut un credit nou, am ajuns la o dobândă de 20%. Mi-am dat seama de asta plătind una dintre rate. Doamna de acolo era foarte drăguță, i-a plăcut că i-am zâmbit și mi-a zis: «Domnul Deac, dumneavoastră aveți o dobândă imensă: 20%». Cum pot să fac să o scad? «Trebuie să cereți refinanțare». Am încercat chestia asta, a durat cam o lună, ping-pong între agenție și București, telefonul fără fir la București. Și am pierdut o lună în plata ratelor.
În 2015 am mai vrut să iau un credit și mi s-a spus: «Aveți raportare la Biroul de Credit. Cinci ani nu aveți voie să luați credit!». Cum? «Aveți o lună întârzâiere la credit». Serios?! Moment în care am închis toate liniile de credit, m-am împrumutat de unde am putut și mi-am zis că până nu vor fi și băncile la un nivel la care noi, antreprenorii, să ne permitem să luăm credit, eu nu mai iau.
A venit momentul 2019, când am luat o linie de finanțare prin Strat Up Plus, un proiect pe care mi l-am scris eu și am deschis cabinetul din Oradea. A fost un moment foarte bun, prielnic și sper să crească în continuare. Ideea este că pentru un antreprenor, bancă împreună cu criza sunt un coctail perfect. A venit momentul 2020, când, cu două cabinete deschise, stăteam acasă și beam rom. Ne-au închis cu ordonanță militară, am stat trei luni pe tușă și nu am făcut nimic. Ca norocul, am primit un ajutor de la stat”, a povestit stomatologul de succes de astăzi.
O viață de vis, apoi abis
Alexandra Maria este trainer profesional, specialist în dezvoltarea de tratamente și crearea multor programe educaționale, cu mai mult de 15 ani de experiență în industria estetică din întreaga lume.
În urmă cu doi ani a fondat Skin Care PRO, o platformă educațională dedicată exclusiv formării și perfecționării profesionale a operatorilor de lasere pentru epilare definitivă. Trăia între două avioane, călătorea în întreaga lume, susținea trainguri, totul îi mergea din plin, visa și la o academie de beauty. Dar a venit momentul nefast februarie-martie 2020.
“Februarie 2020: aprope ultima călătorie pentru compania din Italia, bagajul era la ușă, șoferul atunci ajungea să mă ducă la aeroportul din Budapesta, călătoream în Suedia. Primesc un telefon: «Alexandra, nu mai călătorește absolut nimeni, niciun angajat, niciun colaborator». Părea că e o glumă proastă.
În martie primesc al doilea telefon: «Alexandra, îți mulțumim pentru toată implicarea, devotamentul, ai avut o idee minunată pentru proiectul din România, dar se închide, nu știm ce va fi mâine, deci nu e momentul să facem investiții de asemenea anvergură. Îți mulțumim!». Deci jobul din Italia, care mă ducea prin toată lumea și pe culmile succesului, nu mai exista, proiectul din România nu mai exista și nici nu mă gândisem să pun prea mulți bănuți deoparte, pentru că banii veneau în cont în fiecare lună, așa că nu era cazul să mă agit. Și uite că acum nu mai aveam nimic.
A fost un moment interesant, pentru că am trăit sentimente la care nu m-am gândit vreodată, de rușine. Mă gândeam că viața mea profesională nu va mai fi niciodată cum a fost înainte. Da, voi găsi o variantă prin care să mă pot întreține, dar nu voi mai putea să fac aceste lucruri. Eram pe canapea acasă și se pare că nu mai reușeam să mă ridic de acolo, să fac ceva într-o direcție pozitivă.
Din fericire, astăzi lucrurile nu mai stau așa. Citatul meu preferat a devenit: «Schimbarea e singura constantă din viață!» Și așa este. Nu ne pregătește nimeni pentru astfel de momente, iar ultimii ani din viață au fost o lecție pentru toți. Faptul că trebuie să fiu mai atentă cu partea financiară este o altă lecție pe care cu toții trebuie să o învățăm bine și nu neapărat pe propria piele. Și faptul că oportunitățile care ni se oferă azi nu sunt neapărat cele mai bune și că s-ar putea ca mâine să avem o oportunitate mult mai bună. De multe ori credem că aici se termină totul, dar în viitor ne așteaptă lucruri mult mai bune”, a fost mesajul Alexandrei Maria.
Acest eveniment nu putea avea loc fără sponsorii săi: Fundatia Comunitară Oradea, Comuniteca, Ionuț Jarca | Photographer, Bers Nova, Mirela Pârv Cosmetică Medicală, Neodynamix. Violeta a ținut să le mulțumească tuturor. Tânăra se află deja în căutarea următorilor oameni de succes care sunt gata să vorbească despre eșecul din cariera lor, cu zâmbetul pe buze, la Fuckup Nights Oradea, ediția a IX-a.
Citiți principiile noastre de moderare aici!