Liga Studenţilor din Oradea şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR) – filiala Oradea organizează azi, de la ora 18, la Biblioteca Universităţii, conferinţa „Divina procedură a facerii lumii”, în susţinerea extraordinară a academicianului Sorin Dumitrescu.
În prezentare, ASCOR aminteşte că Sorin Dumitrescu este pictor şi grafician erudit, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, membru corespondent al Academiei Romane, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, publicist respectat şi ortodox practicant.
Totodată, a fondat «Gruparea 9+1» împreună cu: Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.
Sorin Dumitrescu este şi fondatorul Editurii şi Fundaţiei Anastasia, una dintre primele din ţara noastră care a început să publice exclusiv lucrări de teologie creştină, spiritualitate ortodoxă, istorie, eseu filosofic, precum şi memorialistică şi literatură religioasă.
ASCOR mai arată că Dumitrescu este iniţiatorul şi curatorul Galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze şi, în general, în spaţiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală.
Aplecat spre iconografie
Pe afişul conferinţei de azi se află şi imaginea icoanei cu chipul pe care Iisus Hristos şi l-ar fi imprimat pe vălul cerut de regele Abgar al Edessei, văl care a ajuns apoi la Patriarhia Constantinopolului, inspirând întreaga iconografie răsăriteană. Această icoană se regăseşte şi pe coperta cărţii „Noi şi icoana”, realizată de Sorin Dumitrescu.
Al doilea văl pe care Iisus Hristos şi-a autoimprimat chipul este vălul pe care Veronica i l-a întins în timpul supliciului de pe Golgota. Acea năframă a ajuns apoi în patrimoniul catedralei Sfântului Petru din Roma.
Citiți principiile noastre de moderare aici!