Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” au găzduit, luni, conferinţe interactive, cu întrebări din public, în cadrul proiectului «Să vorbim despre bani şi bănci», derulat de BNR în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare judeţene.
La Biblioteca Judeţeană, conf.univ.dr. Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a susţinut în faţa elevilor şi profesorilor de profil economic expunerea „Banca Naţională a României – rol, obiective, atribuţii”.
Iar la CN „Mihai Eminescu”, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR – Mugur Isărescu, a povestit în faţa a circa două sute de liceeni despre istoria monedei şi a Băncii Naţionale, despre personalităţi care şi-au pus amprenta asupra destinului BNR şi despre tezaurul românesc dus, în primul război mondial, în Rusia, şi păstrat apoi cu forţa.
Expunerea lui Cristian Păunescu a purtat titlul unei cărţi pe care a publicat-o în anul 2004 alături de Marian Ştefan, şi anume „Legendele Bătrânei Doamne”.
Printre documentele apărute în cartea invocată se numără Protocoalele încheiate la Iaşi (decembrie 1916 respectiv iulie/august 1917) cu ocazia predării tezaurului în aur al BNR către delegaţii guvernului imperial rus, ultimul protocol fiind semnat şi de ministrul de Finanţe Nicolae Titulescu şi de ministrul Rusiei la Iaşi, S. Poklewsky-Koziell.
Reproş în presa rusă
În context, notăm că jurnalistul rus Serghei Mihai Golubitki a publicat recent articolul „Aurul românesc” pe portalul i-business.ru, în care nu se sfieşte să-şi catalogheze compatrioţii ca simpli hoţi, „urmaşii şi continuatorii unei hoţii bolşevice” care refuză să înapoieze României tezaurul confiscat de regimul sovietic în 1918. Golubitki aminteşte şi că parlamentarii Republicii Moldova din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au votat pentru redeschiderea dosarului tezaurului românesc în Federaţia Rusă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!