S-a deschis la Muzeul Oraşului Oradea expoziţia „#35 – Ziua în care Oradea s-a declarat oraş liber”. La vernisaj au fost prezenţi atât participanţi la momentele fierbinţi din 22 decembrie 1989, dar şi numeroşi elevi curioşi să afle detalii legate de acele momente de răscruce.
Sutn expuse zeci de fotografii puse la dispoziție de patru fotografi orădeni – Alex Nițescu, Dumitru Lazău, Biro Karoly și Marian Antal, care surprind entuziasmul şi energia zilei de 22 decembrie 1989 când orădenii au ieşit în stradă pentru a se bucura de libertate.
Dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Secția Muzeul Orașului Oradea a îmbinat în proiectul expoziţional tehnologia de expunere modernă cu un mod clasic de expunere a puținelor artefacte identificate de muzeograf. Se pot vedea: aparatul cu care Dumitru Lazău a realizat fotografiile din 22 decembrie 1989, un drapel găurit, mai multe ediţii ale ziarului Crişana, biroul ultimului primar al Oradiei din perioada comunistă – Gheorghe Groza, dar şi stema realizată la scară mare a „Ordinului Muncii Clasa I” care în perioada socialistă a fost conferită Întreprinderii Metalica Oradea, în anii 1980. În cadrul expoziției se poate viziona şi un documentar video realizat de orădeanul Ovidiu Selegean, în ziua de 22 decembrie 1989, în Oradea.
Printre momentele surprinse în expoziţia vernisată se regăsesc, pe lângă ziua de 22 decembrie în Oradea, câteva aspecte ale disidenței orădenilor din noiembrie și decembrie 1989 dar şi declanșarea și desfășurarea revoluției la Timișoara și București. De asemenea, este adus un omagiu celor cinci eroi. Adrian Dorin Danșe (19 ani) a fost soldat în termen, împuşcat în gât pe 24 decembrie 1989 la Bucureşti. Marius Cosma (19 ani) a fost găsit împuşcat în cap la Arad pe 24 decembrie 1989. Militarul Adrian Victor Pușcău (19 ani) a fost împuşcat la Arad pe 23 decembrie 1989. În vârstă de 37 de ani, maiorul de aviație Nicolae Tudor a fsot doborât pe 23 decembrie 1989, în apropiere de Alba Iulia, iar ing. Nicolae Tomozei (34 ani), a decedat lovit de un camion la Remeţi, pe 23 decembrie 1989.
La vernisaj au luat cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor, muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, curatorul expoziției, dar şi participanții la momentul din 22 decembrie 1989 din Oradea: Dan Vâlceanu, actorul și regizorul Daniel Vulcu, fostul director al Teatrului Regina Maria, și Liviu Lupea.
„Am încercat să surprind și aspecte de dinanintea zilei de 21 decembrie 1989, când orădenii au demonstrat că sunt conectați la ce se întâmplă în țară, dar și străinătate. Momentele de disidență au fost multiple: scrisoarea de protest a lui Radu Enescu către Radio Europa Liberă, apoi faptul că pe peretele cofetăriei Crinul a fost scris mesajul «Jos Ceaușescu, călăul poporului român», că în Gara Oradea tipograful Lucian Kovacs a răspândit afișe cu «Jos Regimul Ceușescu, dar și multe alte manifestări de acest gen», a precizat dr. Cristina Liana Pușcaș.
Printre cei prezenți la vernisaju s-au numărat și elevi de la Școala Generală „Dimitrei Cantemir”, însoțiți de profesorul Flaviu Feșnic. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 1 februarie 2025, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!