Trichineloza a fost inclusă pe lista bolilor pentru care proprietarii de animale sunt despăgubiți de către stat. Ținând cont de acest lucru, autorităţile le recomandă celor care îşi sacrifică animalele în curte să ducă probe de carne la direcția Sanitar-Veterinară pentru verificat, întrucât aparatura veterinarilor poate depista imediat cazurile de trichineloză.
Eventuala prezență a bolii va fi stabilită, pe baza unui dosar şi a analizelor, de către o comisie, și în cazul în care trichineloza este prezentă, se stabileşte şi valoarea de piaţă a animalului, iar proprietarul lui este despăgubit din bugetul Direcţiei Judeţene sanitar-veterinare.
Examen obligatoriu
Exemenul se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.
DSVSA Bihor a organizat la nivelul judeţului mai multe centre de examinare. Un centru de permanenţă la nivelul judeţean este în incinta Pieţei Cetate din cadrul Municipiului Oradea. Acesta funcţionează în perioada 03.12 – 31.12.2014 între orele 8-18 pentru zilele lucrătoare şi 8 – 16 pentru cele nelucrătoare.
Centre de examinare sunt şi la nivelul fiecărei circumscripţii sanitare veterinare de siguranţă a alimentelor sau circumscripţiile zonale – deschise în toate oraşele judeţului ( Oradea- Piaţa Decebal şi Piaţa Cetate, Salonta, Beiuş, Ştei, Aleşd, Marghita, şi Valea lui Mihai) cu un program zilnic între 8 – 16, pentru zilele lucrătoare, iar în cele nelucrătoare se asigură permanenţă telefonică.
Analize se pot face şi la sediul DSVSA Bihor, din str. Ion Bogdan 37, zilnic pentru zilele lucrătoare între orele 8 – 15, la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă din fiecare comună, prin medicii de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului.
Pentru carnea de mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic examinarea pentru depistarea Trichinellei sp. se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale.
„Valoarea unui examen prin metoda trichineloscopiei directe, la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populaţiei, în conformitate cu Ord ANSVSA 96/2014 cu modificările ulterioare, este de 9 lei, iar prin metoda digestiei artificiale, în conformitate cu acelaşi act normativ este de 43 lei”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc ( dar nu numai) insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!