Actul normativ stipulează că în condițiile în care există cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, în cadrul măsurilor aplicate pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, aceste animale să fie identificate și înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare și ucidere sau ucidere preventivă, pentru asigurarea trasabilității și pentru acordarea despăgubirilor.
Printre modificări se numără și definirea uciderii preventive ca metodă excepțională, aplicabilă în cazul lichidarii rapide a focarelor de pestă porcină africană.
Exceptarea de la termenul de notificare de maxim 48 de ore pentru proprietarii de animale suspecte sau bolnave de pestă porcină africană, ucise sau ucise preventiv, stabilirea documentelor care trebuie depuse de proprietarii de animale suspecte sau bolnave ucise sau ucise preventiv, în vederea acordării de despăgubiri, se regăsesc de asemenea în noua metodologie.
Instituțiile publice responsabile cu implementarea măsurilor cuprinse în acest act normativ sunt Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, Agenția Națională pentru Zootehnie , Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice.
Fondurile necesare se asigură din bugetul ANVSA în limita prevederilor bugetare aprobate acestei instituții, precum și din fondurile aprobate cu această destinație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!