Soluția a fost dată în dosar de judecătorii Curții de Apel Oradea, pe 27 mai 2021, la 12 ani de la accidentul în care un tânăr de 26 de ani și-a pierdut splina, unul dintre rinichi, o parte din plămânul stâng și două dintre coaste.
[eadvert]
Proiectantul planșeului, arhitectul care a avizat proiectul, firma care a coordonat proiectul și cea care avea rolul a oferi asistență la proiectarea tehnică structurală a clădirii trebuie să plătească, în solidar, daune morale. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs.
Teodor Sava este unul dintre muncitorii răniți grav în accidentul produs pe șantierul clădirii Oradea Plaza, al cărui planșeu s-a prăbușit peste patru muncitori, ucigând un bărbat de 42 de ani și rănind grav alți trei.
Deși Sava a solicitat 250.000 de euro despăgubiri morale și 20.000 de lei, daune materiale, Tribunalul Bihor i-a acordat despăgubiri de 80.000 de euro. Judecătorii au luat în calcul venitul pe care ar putea să-l aibă un muncitor pe șantier într-o perioadă de 20 ani. Cu alte cuvinte, 300 de euro/lună. Tânărul a contestat la Curtea de Apel Oradea propunerea judecătorilor de la Tribunalul Bihor, arătând că un muncitor în construcții câștigă cel puțin 500 de euro. Astfel, suma stabilită de magistrați echivalează cu munca pe șantier pe o durată de 12 ani. În final, pe 30 iunie 2020, magistrații Tribunalului i-au acordat lui Teodor Sava despăgubiri materiale de 15.100 de lei și 80.000 de euro cu titlu de daune morale.
Numulțumit de soluție, tânărul a făcut apel care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea. Aici, pe 27 mai 2021, a fost înlăturată dispoziția referitoare la obligarea pârâților în solidar la plata către reclamant sumei de 15.100 lei cu titlul de daune materiale. Însă, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut nivelul de 80.000 de euro al daunelor morale stabilit de Tribunalul Bihor.
Totodată, soția muncitorului decedat a primit despăgubiri de 25.000 de euro, iar fiul acesteia, 50.000 de euro.
Reamintim, că în accidentul din 12 februarie 2009 un muncitor și-a pierdut viața pe loc, iar alte trei persoane au fost rănite. Samuel Muj, inginerul care a semnat proiectul, și Gheorghe Popa, expertul care l-a supervizat, au fost trimiși în judecată pentru vătămare corporală și ucidere din culpă. După 7 ani de procese, amândoi au fost achitați pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, pe motiv că fapta nu există. În schimb, au fost condamnați la 3, respectiv 2 ani, de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Totodată, în solidar cu antreprenorul general, cei doi au fost obligaţi să plătească despăgubiri civile de aproape 2,5 milioane euro în favoarea victimelor şi beneficiarului clădirii.
Trimite articolul
XSa-si piarda si judecatorii pe cineva drag si sa primeasca o compensatie ca cea data de ei sa vad dk ii incalzeste cu ceva!
Țara poolii!!!
Banana în soare demonstreazã cã în deşert un crud e fazã..
Vai de cei ce ajung să fie nevoiţi să-şi caute dreptatea prin instanțele din România !!!😰
Daca ne uitam bine in articol nici 500 de mii nu au primit victimele
Deci rezutlta ca 2 milioane au primit propietari,mai mult ca victimile?