Legea este deficitară, spune Sebastian Németh, președintele Colegiului Farmaciștilor din Bihor. Adică, există legea, dar nu și norme de aplicare. Astfel, nu toate farmaciile sunt dispuse să le primească.
[eadvert]
Anual, tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, cu toate că sunt deșeuri periculoase.
„Oamenii care dețin medicamente expirate pot să meargă cu ele la oricare dintre farmacii cu produsele respective. În mod normal, se cere un proces verbal în care pacientul ar trebui să treacă toate produsele. La rândul nostru, le predăm mai departe pentru distrugere pe bază de proces verbal. Adică, trebuie să scrie că sunt un număr de cutii din produsul x, se trece cantitatea produsului, seria, lotul și data la care au expirat. După ce noi le preluăm, o firmă colectoare vine, le preia și le distruge. Noi plătim pentru asta. Noi, la rândul nostru, primim un proces verbal de constatare a distrugerii. Cam aceștia sunt pașii”, a spus o farmacistă din Rogerius.
Toxice
Acest proces verbal nu este dorit de toți oamenii, cu toate că nu li se solicită nici date cu caracter personal, nici date legate de proveniența medicamentelor expirate. Această sarcină ar reveni farmaciștilor și nu toți sunt dispuși să și-o asume. Motiv pentru care unii refuză să le primească, a explicat o altă farmacistă din Oradea.
„Pacientul nu ar avea voie să le arunce la coșul de gunoi. Ar trebui să le aducă în farmacie și să le predea farmaciștilor. În mod normal, orice farmacie ar trebui să accepte să preia medicamentele expirate aduse de pacienți, indiferent de unde le-au cumpărat sau dacă le-au primit sau avut acasă în stoc vechi. Noi le predăm mai departe unei firme de distrugere. Există firme autorizate care se ocupă cu distrugerea medicamentelor. Ei vin în farmacii și îți colectează medicamentele expirate, returnate de către pacienți. În mod normal, fiecare pacient ar trebui să stea cu farmacistul să completeze un formular. De multe ori, pacienții nu doresc sau nu au timp să completeze aceste formulare, așa că le completăm noi. Nu este necesar să lase datele personale. Pacienții nu sunt obligați să stea să completeze sau să semneze procesul verbal de predare. Noi ne ocupăm mai departe de medicamentele expirate lăsate. În niciun caz nu trebuie aruncate în natură, căci sunt extrem de toxice pentru mediu”, a spus o altă farmacistă.
Astfel, oamenii care sunt deseori refuzați ajung să le arunce la pubele, în apa de la toaletă sau în natură, iar poluarea cu deșeuri medicamentoase crește, afectând mediul și oamenii.
Un studiu făcut în țara noastră arată că în 65% dintre apele curgătoare, inclusiv Dunărea, „nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depășeste chiar și de 300 de ori limitele maxime admise”.
În perioada Pandemiei de Covid 19, cantitatea de medicamente neutilizate sau expirate a crescut, zic farmaciștii.
Unii dintre pacienții cu care redactorul Jb&bihon.ro a discutat spune că există farmacii care refuză să le primească.
„Am fost în două farmacii: una mi-a spus că mi le primește dacă vin a doua zi, iar cealaltă le-a refuzat efectiv. Astfel, le-am aruncat la gunoi”, a spus o femeie.
„Din punctul meu de vedere, formularul acesta este o invenție a farmaciștilor care nu vor să muncească în plus. Doar că descurajează oamenii să-și ducă medicamentele expirate la farmacii”, a completat o altă femeie.
Ordinul nr. 119 din 2014 al Ministerului Sănătății spune că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuţie sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Unităţile farmaceutice vor afişa la loc vizibil anunţul privind colectarea gratuită a medicamentelor expirate”.
Doar că acest ordin de ministru nu are norme de aplicare, a explicat șeful Colegiului Farmaciștilor din Bihor, cu toate că este „singura măsură legală prin care se asigură activitatea de colectare de la populație a medicamentelor expirate/nefolosite”.
Practic, documentul spune să le duci în farmacii, dar nu obligă farmacia să le primească.
„Obligativitatea ar trebui să existe în normele de aplicare ale legii”, este de părere Németh.
Până când legislația va fi clară, rămâne ca atât farmaciștii, cât și populația să conștientizeze importanța colectării medicamentelor neutilizate sau expirate.
„Ar fi ideal ca populația să nu facă exces de aprovizionare”, a îndemnat un farmacist.
Situația din alte țări
Europa Liberă a prezentat cum se rezolvă această situație în alte țări.
„În SUA de exemplu, în fiecare an, pe data de 27 aprilie, se sărbătorește Ziua Națională de Colectare a Medicamentelor, potrivit Green Report.
De asemenea, în Franţa, există o asociație creată de guvernul francez, prin care se colectează de la populaţie, prin farmacii, medicamentele care nu mai sunt utilizate. În 2017, asociaţia a raportat 11.083 de tone de medicamente colectate şi eliminate, conform legii.
În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie”, scrie Europa Liberă.
Trimite articolul
XFarmaciștii sunt de fiecare data tratati ca ultima veriga a sistemului. De ce sunt ei obligați sa colecteze gratuit medicamente, chiar dacă sunt cumparate din alta parte, ca apoi sa plătească pentru distrugerea lor?