Directorul OTL, Csuzi Istvan, a prezentat situaţia Regiei locale de transport cu ocazia finalizării bilanţului economic pentru anul 2010.
„Faţă de 2009, anul trecut OTL a înregistrat creşteri economice. Astfel, în anul 2010, veniturile totale s-au ridicat la 44 milioane lei, cheltuielile la 43 milioane lei, iar profitul este de 70.000 lei. Din punct de vedere economic, cel mai mult ne afectează dobânzile şi comisioanele bancare”, a spus directorul economic OTL, Ioan Purge .
Totodată, în anul 2010 s-au vândut cu 2% mai multe bilete decât în anul 2009, şi cu 14% mai multe abonamente faţă de anul precedent. Abonamentele OTL vândute către elevi şi studenţi au crescut cu 17%.
Chiar şi în aceste circumstanţe pozitive, conducerea OTL va propune Consiliului Local Oradea o creştere de pret la bilete cu o călătorie la 2 lei, iar a abonamentului pe toate liniile la 60 de lei. Dacă propunerea va fi votată în şedinţa ordinară de luna viitoare, scumpirea de pret ar intra în vigoare de la 1 mai.
Datorită reducerii subvenţiilor
Conducerea OTL motivează necesitatea scumpirii de pret prin majorarea TVA dar şi prin faptul că municipalitatea a redus subvenţiile pentru abonamentele gratuite oferite pensionarilor şi persoanelor cu handicap.
„Sunt aproape 50.000 de astfel de persoane care nu plătesc nimic OTL-ului şi din 2010 am primit tot mai puţini bani din partea municipalităţii. În ultimii doi ani s-au redus cu trei milioane de lei subvenţiile de acest tip. De pildă, pentru 2011, suma este de 12 milioane lei, faţă de 13,6 milioane în 2010”, a mai explicat Ioan Purge.
La rândul său, managerul Csuzi a amintit că OTL a cerut majorarea preţului abonamentului la 60 lei şi anul trecut, după creşterea TVA, dar municipalitatea a preferat o etapizare a scumpirilor.
Şi mecatronică
„Municipalitatea a investit într-adevăr în cele zece tramvaie performante Siemens, însă noi avem obligaţia să le menţinem în funcţiune şi într-o stare perfectă. Curând OTL va semna contractul de finanţare al proiectului privind realizarea unui laborator de mecatronică, prin care OTL va primi 7 milioane lei ca fonduri nerambursabile. Proiectul presupune construirea unei hale, dar şi achiziţionarea unui strung mobil cu care să se poată interveni pe fire. Proiectul va fi finalizat în termen de 20 de luni de la semnare”, a mai spus Csuzi Istvan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!