Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice din ultimele săptămâni, caracterizate prin alternanța perioadelor cu temperaturi negative și acumularea stratului de zăpadă, cu perioade de încălziri și precipitații sub formă lichidă, pe cursurile de apă din bazinele hidrografice din vestul țării au fost antrenate cantități însemnate de deșeuri plutituare: PET-uri, alte deșeuri din plastic, resturi vegetale etc.
[eadvert]
În aceste condiții, unitățile teritoriale ale ANAR au informat partea ungară cu privire la acest lucru încă din data de 04 februarie 2021, în conformitate cu prevederile Acordului ministerial din domeniul gospodăririi apelor. Totodată, autoritățile din statul vecin au fost informate cu privire la măsurile întreprinse de statul român: în aceste zile, autoritățile din România fac eforturi considerabile să colecteze deșeurile care se strâng pe cursurile de apă, astfel încât ele să ajungă în cantități cât mai mici pe teritoriul Ungariei.
„Precizăm că, în zonele pentru care au fost emise coduri hidrologice, nu se poate interveni eficient pentru colectarea lor. Pentru limitarea acestui fenomen, în ultimii doi ani, au fost realizate platforme pentru intervenții la poluări pe cele mai importante cursuri de apă. Ele au fost realizate din surse proprii, cu scopul de a eficientiza intervențiile”, se arată în comunicarea ministerului de resort.
Educare
La nivelul Administrațiilor bazinale de Apă, au fost dezvoltate protocoale de colaborare cu autoritățile locale, în baza cărora să se desfășoare acțiuni periodice de igienizare a cursurilor de apă, inclusiv cu participarea societății civile. În completarea responsabilităților prevăzute de cadrul legal și în întâmpinarea problemelor pe care deșeurile de pe malurile cursurilor de apă le ridică în localități, ABA Crișuri a dezvoltat, în timp, protocoale de colaborare cu autoritățile locale. În zonele rurale protocoalele prevăd decolmatări și igienizări comune, iar în zonele urbane, accentul cade pe igienizarea cursurilor de apă, în colaborare cu societatea civilă.
Un exemplu în acest sens ar fi protocolul de colaborare între ABA Crișuri, Primăria Oradea, Poliția Locală și firma de salubrizare. Astfel, pe cursurile de apă cadastrate din municipiul Oradea (Crișul Repede, Peța și Adona), sunt stabilite clar măsuri pentru eliminarea deșeurilor de pe maluri și din ape. În funcție de problemele depistate, protocolul se actualizează o dată la doi ani. Se trimit periodic atenționări/comunicări scrise către autorităţile locale prin care li se solicită să verifice constant modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere.
În timpul verificărilor periodice organizate de echipele mixte ale Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Apele Române, pe lângă verificările la lucrări hidrotehnice, sunt identificate constant și depozite de deșeuri neconforme de pe malul apelor și în astfel de cazuri se solicită autorităților locale îndepărtarea lor.
Pe termen lung, este necesar intensificarea demersurile de educare a populației, dar şi întărirea capacităţii autorităților locale în asigurarea unui management adecvat al deșeurilor, cu suportul tuturor instituțiilor de stat care au atribuții în acest domeniu. Un alt instrument esențial pentru combaterea acestui fenomen este implementarea Sistemului Garanție Returnare (SGR) pentru ambalaje. Studiile arată că, în urma operaționalizării totale a acestui sistem, deșeurile din ambalaje de băuturi (PET, sticlă, aluminiu) vor fi colectate și reciclate.
Trimite articolul
Xfinaly, some good news
Asta este neamul nostru mandru romanesc! Aruncam deseurile( flacoane, moloz, animale moarte, piese vechi de mobilier,etc.) in raurile/paraurile/lacurile din vecinatate iar mai apoi, vara, ne scaldam in aval de locul respectiv. Nu degeaba exista vorba romaneasca: “Mananci unde te c@c1i!”.
Asai romanul cand-senveseleste
Flaconul de bere, arunca la peste
Doamne ocroteste-i pe Romanes….
-
Bozgore, ti-e verde fierea si da rautatea pe dinafara din tine!? De unde stii ca nu subspecia din care faci parte a generat deseurile alea, pentru ca traiti o gramada prin Transilvania!?
-
“oradean” iti inteleg frustrarea , sunt convins ca e nasol sentimentul sa te plimbi cu bicicleta furata in fata proprietarului 🙂
-
“loll” ,oradean este frustat ca vine din zona “futa mama” , zona unde se practica aruncatul mizeriilor in albiile raurilor,iar pe langa acest sport mai au unul si anume ,intretinerea relatiilor sexuale intre rude si neamuri…..
de secole intregi fac acest lucru si acum bineteles ca de obicei arunca vina pe bozgori sau pe slovaci sau pe gipsy.
IDA?-
🙁 Ce ziceam? Iar scoasera cativa capul din curu’ calului sau injure! Ce mai … subspecie neevoluata! Jegosi, necivilizati si cu tupeu sa-i arate pe altii cu degetul! Dar cand sar calul si si-o iau peste bot, zbiara ca din gura de sarpe ca sunt persecutati si nu au drepturi! Neterminati ca voi nu pot fi decat rezultatul unor incesturi si de aici vi se trage credinta ca toti sunt ca voi! Atata va duce tartacuta, cat ati vazut si invatat in familie, asa-i? Voi, in limitarea voastra, nu puteti concepe lumea altfel decat ati vazut-o acasa!
-
-
-
“Oradean” vinitura cum iti mai zice lumea pe aici, ai probleme mentale serioase. De ce nu te tratezi ?
-
bolojan e zeul tau
-
-
sa zica mersi , ca peturile alea valoreaza bani seriosi, e exact cum ar fi curs cu bani pe rau, sa le adune si sa le valorifice sau sa le refoloseasca la plastic nou
in sfarsit Romania a redevenit mare exportator de mase plastice 🙂