Sălacea va implementa un proiect-pilot de selectare a deşeurilor. În acest fel, comuna speră să se apropie de dezideratul european de colectare selectivă de 25% din cantitatea totală.
„Va fi inevitabil să adunăm selectiv deșeurile menajere și în comunele bihorene. În caz contrar, costurile vor fi foarte ridicate” spune Horváth Béla primarul de Sălacea, recent întors dintr-o vizită în Italia.
Conducerea comunei Sălacea doreşte să implementeze o nouă metodologie de selecţie a deşeurilor: în comună se va înfiinţa o curte specială destinată mai multor containere pentru a putea aduna toate tipurile de deșeuri menajere. „Astfel, vom putea evita creșterile de preț pentru populație”, crede şeful Primăriei Sălacea.
Ideea primarului e inspirată din Italia, unde Horváth Béla a fost într-o delegație cu alţi reprezentanții ai comunei și cei ai firmelor Eco Bihor și Ave, companii specializate în domeniul adunării, prelucrării și depozitării deșeurilor. Primarul spune că în orăşelul Rogno a descoperit această metodă de colectare care ar bloca creşterea prețurilor la serviciile de transport al deșeurilor, fiind totodată o metodă prin care deşeurile se reciclează aproape în totalitate. Stefano Ambrosi, managerul gestionării deșeurilor din Rogno a prezentat bihorenilor avantajele metodei, dar şi provocările cărora trebuie să le facă față administrația publică locală până ce procedura va fi implementată.
Italienii s-au inspirat din experienţa norvegienilor, constatând la rândul lor că la nordici gunoiul este mai puțin, evident, și cheltuielile cu colectarea sunt mai mici.
„Dacă se vor aduna selectiv toate tipurile de deșeuri, atunci vom avea muncitori mai puțini și cheltuieli cu transportul mai scăzute. Italienii au amenajat un spațiu destinat exclusiv colectării deșeurilor, unde pot fi adunate toate tipurile de gunoi în containere separate -ajungând în locuri diferite deșeurile biodegradabile, sticla, uleiul alimentar sau tuburile luminescente.
Un alt element important al colectării deșeurilor e acela că mașina specializată pentru adunarea deșeurilor merge din poartă în poartă, iar maşina este una de dimensiuni medii care circulă de jur-imprejurul localității. Localnicii vor pune în faţa porţilor mai multe coşuri, separat sticlele, deșeul alimentar sau plasticul. În fiecare zi din săptămână este colectat un tip de deşeu. Astfel, vor fi puse afară pentru a fi adunate coșurile, sau sacii cu culoarea corespunzătoare pentru ziua respectivă. Aceasta înseamnă că în același timp, la nivelul fiecărei gospodării începe colecatrea selectivă”, explică primarul de Sălacea.
Plastic contra vouchere
Implementarea acestei metode de colectare se va face şi cu ajutorul aparatelor automate. Acestea sunt destinate plasticului. „În funcție de numărul sticlelor de plastic, consumatorul primește un voucher pe care ulterior îl va putea folosi la cumpărături cu discount.
Tot aparatele au și funcția de a da oamenilor sacii menajeri, care pot fi obținuţi pe baza unei cartele. Această parte importantă a funcționării gestionării deșeurilor ne-a fost prezentată de primarul din Rogno, Dario Colossi. Prețul unui astfel de aparat este de aproximativ 10.000 euro”, spune primarul de Sălacea.
Horváth Béla insistă asupra faptului că factorul uman e decisiv ca această metodă de colectare să fie una de succes.
„Trebuie avut în vedere necesitatea ca locuitorii să selecteze deșeurile deja la nivel de gospodărie. Va trebui să fie un coş pentru deșeuri metalice, pentru sticle, plastic, hârtie și deșeuri alimentare. Din experienţa italienilor știm că cel mai receptiv la această abordare este copilul și că el este urmat de întreaga familie. Asta se datorează și faptului că, mesajele sunt preluate de cei mici prin intermediul mai multor programe școlare sau informări de la nivelul sistemului educațional. Toate acestea se suprapun cu mai multe forumuri ținute la nivelul comunității pentru a convinge localnicii de ce este mai indicat să ajungă deșeurile la locurile de depozitare nu amestecat, ci selectat”, insistă Horváth Béla.
Calcule
Proiectul pilot de colectare după metoda din Rogno va fi aplicat la Sălacea. Autorităţile locale trebuie să ia în considerare faptul că se înregistrează o creştere exponenţială a cantităţii de deşeuri: dacă până în 2013 au fost colectate 86 tone de deșeuri pe an, anul trecut, această cantitate a crescut la 268 tone!
„Cea mai mare problemă cu această cantitate uriașă de deşeu este că 40% din ea nu ar trebui să părăsească raza comunei. Astfel am putea scădea semnificativ din costuri. Aproape jumătate din greutatea deșeurilor comunei sunt praf, pământ, piatră, cenuşă sau vegetație din grădină, dar odată cu creşterea continuă a prețului depozitării gunoiului, trebuie să fie luată în calcul selectarea a tot ce este biodegradabil şi acest deşeu să rămână în localitate.
Fiind parte a acestui proiect, sperăm să ne aliniem şi la directivele europene care prevăd că a cel puțin 25% din deșeuri trebuie să fie adunate selectiv. Cifrele reale, în ceea ce ne priveşte sunt la nivelul a circa 3-4%”, explică Horváth Béla.
Citiți principiile noastre de moderare aici!