Orădenii sunt provocaţi la lupta dintre propria raţionalitate şi creativitate. Majoritatea dintre noi consideră că nu suntem în stare să schiţăm pe o hârtie tablouri, obiecte, oameni.
Doi artişti plastici, Mihály Gyopárka şi Miszti Erika, vor să ne convingă de contrariu, în perioada 31 iulie-2 august. Putem afla dacă au dreptate în cadrul unui curs care are loc în aceste zile la Oradea. „În timpul acestui program de trei zile putem dobândi nu secretul, ci tehnica desenatului cu emisfera dreaptă.
Trăim cu acel gând eronat, potrivit căruia nu ştim să desenăm, astfel temerile emisferei cerebrale stângi, gândirea ei logică, împiedică exprimarea creativităţii înnăscute. Cei mai mulţi nici nu credem că suntem capabili, asemenea artiştilor cunoscuţi, să ne exprimăm sentimentele, trăirile interioare prin desen, ori că putem aşterne pe hârtie doar din distracţie, ceea ce ne place”, spun organizatorii.
Mentorii promit că, acest program de trei zile de desen, ne va ajuta să schimbăm punctul nostru de vedere, gândurile, atitudinea, credinţa noastră, astfel încât să avem o viaţă mai armonioasă, mai consistentă. Fiecare dintre noi va putea învăţa să se exprime, să işi dezvolte un stil artistic propriu, să işi redobândească încrederea în sine şi în aceleasi timp va învața de asemenea și cum să folosească în viata cotidiană creativitatea invațată prin desenarea unui portret. Cursul se bazează pe proprietăţile emisferei noastre cerebrale dreapte şi nu pe îndemânarea noastră. „În mentalitatea oamenilor s-a fixat, că cei care nu pot desena, nu au îndemânare. Dar nu este aşa. Numărul oamenilor care au îndemânare este mult mai mare decât numărul acelor care s-au afirmat ca artişti. Oricât de ciudat ar părea, talentul artistic depinde de viziune. Pentru ca acest mod de a privi lumea să se schimbe, este necesar să reuşim să formăm un alt tip de gândire, o altă părere, nu numai despre desen ca activitate, ci si despre noi înşine şi despre capacităţile de care dispunem.
În decursul celor trei zile, putem realiza această schimbare”, promit mentorii.
Ce se întâmplă de fapt la acest curs? Participanţii nu vor învăţa practic să deseneze, ci să privească lucrurile altfel.
Desigur, concomitent, se va naşte si mult visata „capodoperă”. „Omul este subiectiv, gândeşte şi acţionează pe baza sentimentelor proprii, și cât timp este aşa, aceste sentimente vor decide felul lui de a fi şi felul cum îi va privi pe ceilalţi şi lumea care îl înconjoară. În momentul în care va fi capabil de direcţionarea sentimentelor şi va reuşi să le stăpânească, va fi capabil şi de obiectivitate. În timp ce desenează, mâna omului este îndrumată de sentimente. Cum îşi ţine creionul în mână, cum trasează liniile, deja reflectă sentimente”, explică mentorii pe http://desenholistic.webgarden.ro/
Desenaţi cu sentimente!
În medicină un program terapeutic s-a bazat pe acest adevăr, terapia prin arte, sau altfel zis, analogia desenului. Văzând liniile apărute pe hârtie, creatorul reacţionează altfel. Deci, în loc de mână, totul va fi dirijat, coordonat de sentimente. Mai simplu spus acesta înseamnă, că nemulţumirea izvorâtă din lipsa încrederii de sine sau din teamă, ne împiedică să fim capabili să desenăm. Gândirea noastră raţională bazată pe activitatea emisferei stângi a creierului, creează convingerea că suntem incapabili să desenăm, dar arta desenului este resortul emisferei cerebrale drepte, fapt ce veti putea înțelege și învața pe parcursul celor trei zile de curs de desen, alături de desenarea unui portret.
Lupta între emisfere
Scopul acestui curs de trei zile este să devenim conştienţi că raţionalitatea emisferei cerebrale stângi nu va împiedica creativitatea emisferei drepte. În acest scop cursanţii noştri vor primi nişte sarcini tehnice, care par a fi desene, dar au scopul de a împiedica emisfera cerebrală stângă, în inhibarea emisferei drepte. Peste 95% dintre oameni sunt conduşi predominant de activitatea emisferei cerebrale stângi. Scopul Desenării cu emisfera dreaptă constă în echilibrarea activităţii celor două emisfere, un echilibru, care să persiste şi în viaţa de zi cu zi. În timp ce în activitatea lui de toate zilele omul reuşeşte să se „eschiveze” inclusiv faţă de sine cu ajutorul unui pretext, pe hârtie trebuie să se privească pe sine.
Programul te ajută şi la:
– dispararea temerilor şi a stresului;
– schimbarea modului de gândire (reuşeşti să fii creativ);
– găsirea unui echilibru interior;
-ameliorarea relaţiilor inter-umane (părinţi, copii, soţi, colegi,…);
– probleme de dislexie şi disgrafie; • auto-cunoaşterea (lipsa de încredere şi de auto-apreciere…);
– ameliorarea problemelor de sănătate
Citiți principiile noastre de moderare aici!