Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crișana”, s-a anunţat că la marți, 29 noiembrie, în curtea unei locuințe din Biharia au fost găsite mai multe proiectile. Astfel, a fost descoperit 1 de proiectil de artilerie de calibru 67 de milimetri care era dezgropat, în urma unor săpături ale proprietarului şi au izolat locul, fiind asigurată paza muniţiei.
Echipa pirotehnică a ISU „Crișana” care a mers la faţa locului a descoperit, în total, 92 de proiectile de artilerie, provenind din al doilea război mondial, multe dintre acestea fiind în bună stare de funcţionare.
„ În data de 29 noiembrie 2016, în jurul orei 15.30, cetăţeanul care a continuat efectuarea unor săpături în curtea casei a descoperit o altă muniţie, solicitând, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, intervenţia specialiştilor pirotehnicieni. Pompierii militari mobilizaţi la faţa locului au asanat teritoriul şi au descoperit 11 proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri şi 3 elemente de muniţie. Operaţiunea a fost reluată miercuri, 30 noiembrie 2016, când echipajul pirotehnic al inspectoratului a asanat o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, descoperind 74 de proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri, 1 proiectil de calibru 152 de milimetri şi 2 elemente de muniţie”, a declarat căpitan Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU „Crișana”.
Toate proiectilele şi elemente de muniţie au fost luate şi depozitate în condiţii de siguranţă. Vor fi distruse ulterior prin explozie controlată. Pirotehniştii bihoreni au instruit autorităţile locale pentru a avertiza populaţia în cazul în care va mai descoperi alte elemente de muniţie, privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii.
Măsuri:
Având în vedere pericolul la care sunt expuşi cetăţenii care descoperă muniţii şi elemente de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri:
- să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, fără a le atinge ori a schimba poziţia acestora;
- să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
- să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:
- accesul persoanelor şi animalelor;
- executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
- aprinderea focului deschis;
- executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
- circulaţia vehiculelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!