Săptămâna trecută, lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Istorie din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, împreună cu echipa sa au descopeirt în şantierul de lângă Piaţa 100 o serie de fragmente ceramice, vechi de peste 3000 de ani.
„Am avut un contract de supraveghere a perimetrului cu Primăria Oradea. Este o zonă cu un potenţial arheologic deosebit. Descoperirea pe care am făcut-o este importantă pentru că am descoperit obiecte din epoca bronzului care datează de acum 3000 de ani, poate chiar 3500 de ani. Urmează să facem săpături, după ce vom încheia toate demersurile”, explică Florin Sfrengeu.
Fragmentele ceramice descoperite provin de la o urnă funerară cu cenuşă, în imediata apropiere fiind şi o vatră de locuire din epoca bronzului, şi o posibilă groapă funerară de incineraţie.
„Descoperirea s-a făcut în zona bretelei de legătură din zona Leroy Merlin şi în acel perimetru s-a oprit excavaţia. Lucrările la pasaj nu s-au oprit. Suntem în curs să încheiem un contract cu Universitatea Oradea pentru cercetare şi descărcare arheologică”, spune viceprimarul Florin Birta.
În ultimii ani, profesorul Florin Sfrengeu alături de echipa sa a făcut o mulţime de cercetări arheologice în perimetrul oraşului, ca cele efectuate cu ocazia extinderii reţelei de distribuţie şi branşamente gaze naturale pe mai multe străzi din Velenţa. S-au descoperit atunci fragmente ceramice şi fragmente de piese metalice de epocă modernă, ceramică neagră, resturi osteologice, s-au recuperat fragmente dintr-un vas de Vadu Crişului, cahle (cahlă: placă de teracotă sau de faianță folosită la construcția sobelor – n.red.), un toporaş din fier, monede de bronz, ceramică smălţuită şi pipe din lut ars.
De asemenea, tot echipa profesorului Sfrengeu a depistat urme de locuinţe vechi cu fragmente ceramice şi câteva piese din piatră în timpul lucrărilor de extindere şi asfaltate a străzii Balogh Istvan din Calea Aradului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!