Leonardo da Vinci s-a dedicat cu pasiune studiilor ştiinţifice în anatomie, biologie, matematică şi fizică. Manuscrisele sale, cunoscute sub numele de codexuri, prezintă soluţii ingenioase pentru problemele practice ale timpului şi a fost capabil să-şi imagineze posibilităţile viitoare, cum ar fi aparatele de zbor şi de automatizare. Ingeniozitatea și dorința de cunoaștere ale lui Leonardo da Vinci au marcat perioada Renașterii, numele său fiind amintit cu majuscule în istoria universală.
Ca inginer, Leonardo a proiectat mașinării revoluționare, dezvoltând concepte pentru elicopter, tanc, higrometru, anemometru și multe alte dispozitive inovatoare. Pe durata vieții sale, au fost construite și testate puține proiecte. Leonardo da Vinci a fost un maestru al mecanicii. El a introdus folosirea mecanismelor cu pârghie, brațe de remorcare, scripeți, cartere, pinioane și cremalieră.
Cele aproape șase mii de pagini de notițe includ mult mai multe concepte mecanice decât schițe artistice, sugerând că ingineria era un domeniu foarte important pentru el.
Interactiv
Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, din Cetate, organizează prima expoziție din cadrul conceptului MoO Kids – Muzeul Copiilor: „Schițe și mecanisme, în realitate și jocuri virtuale Leonardo da Vinci”. Un motiv în plus este faptul că anul 2019 marchează și împlinirea a 500 de ani de la moartea genialului creator Leonardo da Vinci.
Începând de astăzi, 15 octombrie, ora 15:00 – părinții și copiii sunt invitaţi să cunoască prin joacă mașinăriile lui Leonardo da Vinci, obiectele expuse putând fi testate atât de cei mari, cât și de cei mici. Vizitatorii vor putea experimenta senzația zborului, alunecarea, căderea, efectele gravitației asupra corpului uman și prin intermediul ochelarilor VR, puși la dispoziție de către organizatori.
Expoziția este realizată în colaborare cu Attila Kun, administratorul ei și Lajos Antal, realizatorul obiectelor create după schițele inventatorului Leonardo da Vinci. Acesta din urmă a fost preocupat mai mult de un an de reproducerea cât mai bună a schițelor studiate. Exponatele pot fi privite îndeaproape, atinse și testate de vizitatori, copiii fiind liberi să experimenteze.
Programare
Intrarea în expoziţie se face la ore fixe. Ultimul grup intră la ora 17 în luna octombrie, şi la ora 16 începând cu luna noiembrie. Accesul este controlat pentru a putea asigura un flux de vizitatori, care să se bucure de toate obiectele. Accesul grupurile de peste 10 persoane se face prin programare. Costul unui bilet este de 10 lei / persoană (copil, adult).
Pentru informații despre bilete și rezervări, puteți aplea numărul de telefon: 0359 191 096, sau la adresa de email: contact@muzeulmoo.ro sau pe site-ul www.muzeulmoo.ro.
Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci) a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, filozof, anatomist, geolog, botanist şi scriitor, geniul său creator şi spiritul său inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii în care a trăit, dar şi asupra istoriei întregii omeniri. Copiii au acum ocazia, alături de părinţi să îl descopere, să îi testeze invenţiile, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!