Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea este, în această săptămână, gazda unor oaspeți din Spania, Grecia, Polonia, Croația și Franța.
Timp de cinci zile, elevi și dascăli din Spania, Grecia, Polonia, Croația și Franța participă la un schimb de experiență școlară. Totodată, vor descoperi patrimoniul cultural bihorean. Aceștia vor învăța și meșteșuguri tradiționale românești (țesut, olărit) și vor vizita biserici de lemn care datează din secolele XVII-XVIII (Brădet, Lazuri de Beiuș, Totoreni, Stâncești, Șebiș). În program mai sunt prevăzute vizite la Peștera Urșilor, la Muzeul Etnografic din Chișcău și la Stâna de Vale.
Vizita are loc în cadrul proiectului Erasmus + „ DECH: Dimensions of European Cultural Heritage”. Tema periplului românesc al proiectului este „Biserici de lemn ṣi meṣteṣuguri tradiţionale româneṣti”.
Program
Deschiderea festivă a activităților proiectului a avut loc ieri, 8 aprilie, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bihor (inspectori Florin Negruțiu și Luminița Citra) și a viceprimarului Florin Birta. După cuvintele de bun-venit, adresate de directorul Iulius Timar, viceprimarul Florin Birta, inspectorul Florin Negruțiu și prof. Lucia Cighir (coordonatoarea de proiect), musafirii au urmărit un spectacol cultural-artistic prezentat de elevii școlii și prezentări power-point cu frumusețile orașului și ale județului nostru. De asemenea, elevii liceului gazdă au defilat în costume populare, iar micuții, coordonați de înv. Iosif Româneac, au prezentat dansuri populare din Bihor.
Pentru zilele următoare, profesorii și elevii de la „Ghibu” le-au pregătit musafirilor ateliere meșteșugărești și două expoziții: una de icoane pe sticlă și o alta de artă fotografică.
„Scopul echipei de proiect este acela de a le dezvălui oaspeților străini – profesori și elevi ai școlilor din cele 5 țări partenere în proiect – bogăția și frumusețea patrimoniului românesc bihorean, reprezentat miraculos prin zestrea bisericilor de lemn și a meșteșugurilor, datinilor, obiceiurilor specifice acestei zone etnografice”, a spus Lucia Cighir, profesorul coordonator al proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!