Piaţa Obor din Oradea a fost luată cu asalt marţi, la ora 11:00, de către mascaţi, împreună cu comisarii Gărzii Financiare, ai Inspectoratului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi Direcţiei Agricole Bihor.
Controale
Comercianţii au fost luaţi prin surprindere de comandoul care a invadat piaţa. Unii dintre ei şi-au părăsit spaţiile de vânzare, alţii au închis. Nicolae Hodişan, directorul executiv al DA Bihor, ne-a declarat că astfel de acţiuni au mai avut loc şi înainte.„Se urmăreşte etichetarea produselor, originea şi calitatea lor, afişarea preţurilor, se verifică actele de provenienţă şi buletinele de analiză”, a explicat Nicolae Hodişan. Acesta a mai adăugat că au fost găsite persoane care aveau certificate de producător şi comercializau cu totul alte produse decât cele pentru care aveau certificatul.
Marfa fără documente de provenienţă a fost urcată în maşini şi transportată spre piaţa privată de pe strada Apateului.
Controale cu mascaţii
La descinderea din Piaţa Obor de joi au fost prezenţi şi poliţiştii Serviciului de Intervenţie Rapidă a poliţiei bihorene. Aceştia au fost solicitaţi pentru a evita eventualele acte de ultraj la adresa poliţiştilor, comisarilor Gărzii Financiare, a poliţiştilor de investigare a fraudelor şi a inspectorilor de Protecţia Consumatorilor. Conform poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor acţiunea a vizat comercianţii care nu au acte de provenienţă a mărfurilor pe care le vând. Din informaţiile poliţiştilor o bună parte a comercianţilor evită plata dărilor către stat şi se fac vinovaţi de evaziune fiscală prin neîregistrarea mărfurilor în registre.
Acţiunea de ieri nu a fost solitară, duminică poliţiştii SIF împreună cu luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă au acţionat în incinta unei pieţe din Municipiul Oradea, pe linia respectării legislaţiei privind mărcile şi indicaţiile geografice. Astfel, poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au întocmit acte premergătoare în vederea începerii urmăririi penale conform prevederilor Legii nr. 84/1998 faţă de orădenii B.C., de 35 de ani, D.R., de 43 de ani, C.O., de 30 de ani, S.M., de 30 de ani şi C.A., de 36 de ani, care au oferit sau au deţinut spre comercializare produse de îmbrăcăminte purtând însemnele unor mărci consacrate, susceptibile a fi contrafăcute.
Nicolae Hodişan este de părere că în condiţiile în care funcţionează Piaţa Obor nu se poate face un comerţ civilizat. „Administratorii pieţei s-au tot schimbat, dar condiţiile nu au fost îmbunătăţite cu nimic. Condiţiile de comercializare ale produselor din această piaţă sunt improprii. Urmează să verificăm documentele de funcţionare ale pieţei şi vom vedea ce decizii vom lua”, a subliniat Hodişan.
Cei 60 de comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Obor se tem ca piaţa să nu fie închisă şi să nu aibă de unde să-şi mai câştige existenţa.
Pe de altă parte, ei spun că această acţiune are ca scop mutarea lor din Piaţa Obor în piaţa privată. „Nu ne convin nici nouă condiţiile de aici, dar nici nu putem pleca în piaţa privată pentru că chiria este foarte mare. Pe deasupra aici s-au obişnuit clienţii cu noi. Sperăm să ni se creeze condiţii decente şi în această piaţă”, a spus o comerciantă.
Marcel Toescu, administratorul Pieţei Obor, a declarat că au fost înaintate către instituţiile abilitate documentele de modernizare a pieţei. „Noi suntem acoperiţi. Avem un program de conformare şi modernizare care va demara la 1 martie şi va dura până la 31 mai. Prin acest program vor fi modernizate actualele amplasamente, vom trage apă curentă şi vom asfalta”, a precizat , administratorul Pieţei Obor.
Acesta a adăugat că se vrea închiderea Pieţei Obor, cu orice preţ, dar legea nu permite acest lucru.
V.T / D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!