[eadvert]
Peste 21.000 de studenți orădeni, înmatriculați la toate formele de învățământ (licență, master, studii doctorale, post-doctorale și pedagogice) au început ieri, 2 octombrie 2023, noul anul universitar. Ceremonia festivă de deschidere a anului universitar 2023-2024 a avut loc în sala polivalentă a Universității din Oradea. Alături de tineri și profesori au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, printre care prefectul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor – Ilie Bolojan și primarul Florin Birta.
5.600 de studenți au pășit pentru prima oară pe porțile Universității din Oradea.
Pentru aceștia, ONG-urile studențești au organizat o „Săptămâna a bobocilor”. Evenimentul se desfășoară între 2 și 5 octombrie și cuprinde o serie de activități menite să-i ajute să se familiarizeze cu mediul universitar și cu viața de student.
În jur de 1.000 de tineri s-au înscris la ediția cu numărul II a „Săptămânii bobocilor”. Prima zi a fost dedicată evenimentelor introductive și cunoașterii Universității din Oradea. În 3 octombrie, între orele 16:00-19:00, ei sunt provocați să participe la „Vânătoarea de comori”, iar a treia zi la diferite activități studențești.
În ultima zi este planificat un party într-unul din localurile din Pasajul Vulturul Negru.
„Proiectul «Săptămâna bobocilor» a plecat de la nevoia de informare a studenților ce pășesc în primul an de facultate. Descoperindu-și universitatea, cu ajutorul colegilor lor mai mari, noii studenți sunt scutiți de stresul adaptării și de timpul pierdut în căutarea birourilor sau a departamentelor de care au nevoie”, a spus Tudor Bungău, președintele Uniunii Studenților din Oradea, sufletul acestui eveniment.
La festivitatea de deschidere, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a vorbit despre prioritățile instituției, între care digitalizarea și sustenabilitatea. Totodată, el le-a mulțumit profesorilor care s-au pensionat din acest an: fostul rector Cornel Antal, unul dintre cei mai prolifici cercetători orădeni, matematicianul Sorin Gal, precum și foștii prorectori Ioan Mang și Ioan Gheorghe Țară.
„Avem trei direcții mari, strategice, de guvernare instituțională: digitalizarea, sustenabilitatea, internaționalizarea”, a spus rectorul Constantin Bungău, aflat la conducerea instituției de 11 ani.
„Digitaligarea este decisivă pentru evoluția tuturor proceselor din universitate, procesul de învățământ, procesul de cercetare și procesul suport de tip administrativ. A doua direcție este sustenabilitatea, adică spații de învățământ și condiții de viață îmbunătățite în campus, bazate pe indicatori de Green și Smart. Cred că suntem singura universitate din țară care implementează un sistem multi-energetic, bazat pe trei resurse de energie: apa geotermală, pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Internaționalizarea este o altă direcție prin care ne propunem să conectăm universitatea noastră cu principalele centre universitare din lume și să încurajăm studenții noștri să acceseze multiple oportunități de mobilitate și schimburi de experiență. Atragerea de bugete europene a devenit o prioritate în această direcție”, a spus rectorul Constantin Bungău.
Acesta a spus că una dintre misiunile dificile ale noului an universitar este procesul de acreditare instituțională din partea ARACIS.
„Sperăm să dovedim în continuare că merităm calificativul Grad de Încredere Ridicat”, a spus rectorul.
Mesaje de la autorități
Rectorului i-a urmat președintele Senatului universitar, Aurel Căuș. Acesta a vorbit despre noua lege a educației, care îi vizează și pe stundenți. Căuș i-a îndemnat pe tineri să se pregătească pentru noua eră, în care vor trebui să descopere și să distingă adevărul de neadevăr.
Autoritățile locale au fost invitate să le transmită tinerilor mesaje la început de an academic. Primul a fost prefectul Dumitru Țiplea, care a avut un mesaj motivațional.
„Trăim astăzi un moment unic, pentru că este deschiderea anului universitar, așa cum fiecare an din viața noastră este un an unic. Dar acest moment este unic și pentru faptul că este încărcat de foarte multe emoții și speranțe. Aș dori mai întâi să îi felicit pe cei 5.600 de boboci care au pășit în Universitatea din Oradea pentru prima dată și să le mulțumesc personal pentru că au ales, cei care sunt din Oradea sau Bihor să rămână acasă, iar cei care sunt din alte părți, pentru că au ales să vină în județul nostru. Oradea este un oraș care este într-o mare dinamică, un oraș care astăzi și în perspectivă va prezenta foarte multe oportunități de dezvoltare personală și comunitară.
Stimate cadre didactice, în fiecare an încercați să puneți în tinerii pe care îi pregătiți pentru viață foarte multe informații, să creați în ei competențe. Ce v-aș ruga eu să aveți în vedere este să puneți în acești tineri foarte multă încredere pentru că încrederea, o dată pusă într-un tânăr, dă foarte multă încredere în stima de sine. Stima de sine creează oameni puternici, iar oamenii puternici creează societăți puternice și stabile, așa cum ne dorim cu toții. Chiar dacă în ultimii patru ani am trecut prin nenumărate crize mai mari sau mai mici, cred că este o oportunitate în crize, în vremuri tulburi și grele, să creăm oameni puternici. Vă urez succes în anul pe care îl începeți, multă sănătate și putere”, a spus Țiplea.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a subliniat rolul Universității în creșterea nivelului de trai din județ, evidențiind faptul că, în urmă cu 10 ani, Oradea avea 74.000 de angajați, iar acum numără 98.000 de salariați.
„Prioritatea trebuie să se mute de pe cantitatea locurilor de muncă, pe calitatea lor. Greutatea împingerii dezvoltării a fost pe autoritățile locale, noi funcționând ca un fel de administrator de dezvoltare. Acest lucru și-a atins limitele și treptat, treptat, dacă vrem să trecem la următorul nivel de dezvoltare, să ieșim din capcana veniturilor medii, nu doar Oradea sau județul Bihor, ci întreaga noastră țară, steagul dezvoltării va trece în mâinile universităților. Dacă acest lucru nu se va întâmpla în anii următori, nu vom reuși să generăm nivelul de salarizare și oportunități în așa fel încât tinerii să rămână în Oradea, să câștige mai bine în Oradea, să-și facă familii în Oradea, iar asta va fi un minus pentru noi”, a mai adăugat Ilie Bolojan.
La rândul său, primarul Florin Birta a vorbit despre nevoia de creștere și de dezvoltare a Universității, arătând că municipalitatea orădeană susține acest fapt.
La finalul ceremoniei, studenții admiși cu cea mai mare medie, la fiecare facultate în parte, au fost premiați simbolic de conducerea universității. Între cei premiați a fost și Gabriela Ioana Burtic, tânăra admisă cu media 10 la Facultatea de Informatică și Științe, specializarea Matematică.
Trimite articolul
XIntreb si eu pentru Psdisti, cati studenti sunt in Teleorman si Vaslui?
-
Cei din Teleorman merg la Bucuresti sau Craiova, iar cei din Vaslui merg la Iasi, Galati, Bacau sau Brasov
-
Da. Alexandria e de 2 ori mai aproape de București decât Oradea de Timișoara sau Cluj-Napoca. Bihorul iese evident în pagubă. Sper ca nu o sa îndrăznească cineva sa susțină ca Universitatea Oradea e în aceeași liga cu UBB, e cam diferența de la fotbal.
-
Universitatea din Oradea poate fi egala sau chiar mai buna de UBB din Cluj sau Universitatea Tehnica din Cluj sau cea din Timisoara. Problema este la voi, cei care demigrati tot timpul aceasta institutie de invatamant, la fel cum faci si cu alte scoli… Oare daca voi cei care tot o demigrati, daca aveti o diploma de studii superioare, unde le-ati facut?
-
La Cluj mergi sa faci carte, aici mergi sa iei o diploma. Paradoxul e ca, probabil, va mai trece o generatie ca si ultimele metehne de pe vremea unchiului sa dispara, cea mai periculoasa fiind functionatul din inertie.
-
la Oradie pe examene cumparate 🙂
-
Daca avea baba roate, era tramvai in Giurgiu…Universitatea Oradea va fi peste UBB cand va intrece Oradea Cluj-Napoca (sau Timisoara). UBB e parte a unui ecosistem care produce nu doar “dezvoltare” (orice o fi insemnand asta) ci valoare si bunastare. Nu poti sa intreci Cluj-Napoca daca ai o conceptie de dezvoltare low-cost, care considera betonul un scop in sine, ba chiar un indicator de performanta, cum calcula Ceausescu in tone de otel pe cap de locuitor. Iar la intrebarea personala, Timisoara, ca in 1990 in Oradea era doar “subinstitut”, cum era poreclit atunci.
-
Oradea are centuri si pasaje, asta e dezvoltarea. Da betonul atrage dezvoltare
-
asa cum “demigrezi” si tu limba romana
-
-
-
-
Iar ne compari cu Vs si TR? La gasca PNL asta va e etalonul? De ce nu ne vomparam cu Cluj, Iasi?
Viitorii masteranzi la Cluj.
Dar ce frizura interesanta avea blonda din planul indepartat. Un pic pe manele un pic pe Stana Izbasa. Se mai poarta frizuri cu sarmale blonde? Intreb si eu pentru un muzeograf.
Tautu, corect, era un institut de subingineri. Asta in vreme ce la Cluj, facultatea de litere avea biblioteca japoneza. Un decalaj istoric a fost de pe vremea cand UBB se numea Franz Joszef, pentru ca in esenta, exista un decalaj intre cele doua orase. Oradea e ca China, lucreaza pe bani putini, mananca un bol de orez, dar merge acasa prin pasaje, centuri si inele. Cand de(s)voltarea e prost inteleasa, e bine si asa…
Ilie, vezi ca trebuie sa-l duci pe birtinel la microcipat.
A scris in presa ca e obligatoriu.
Sa nu uiti si de ceilalti catei.