Cei peste 17.000 de studenți ai Universității din Oradea au început, luni, cursurile anului 2018/2019. Deschiderea festivă a anului universitar s-a desfășurat la Teatrul „Regina Maria”, în prezența prefectului Ioan Mihaiu, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, a viceprimarului Florin Birta, a rectorului Constantin Bungău, a președintelui Senatului Universității Oradea, Sorin Curilă. La prezidiu au mai fost invitate și studentele Mădălina Cseh (reprezentantul studenților în Senatul Universității) și Oana Alexandra Hepuțiu (reprezentantului bobocilor Universității Oradea).
Universitatea din Oradea marchează 238 de ani de la înființarea învățământului superior la Oradea, învățământul superior cu profil juridic și teologic, care se regăsește și azi în cadrul UO, fiind continuatorul Academiei de Învățământ Superior (înființată în 1780 la Oradea).
„La Centenar, Universitatea din Oradea, după ultimul clasament internațional de ranking instituțional (SCIMAGO), ocupă o poziție onorabilă datorită activității științifice a celor mai valoroase cadre didactice. Suntem pe locul 722 în lume. În România, în baza acestui clasament, Universitatea din Oradea aduce orașul nostru, și implicit județul Bihor, pe poziția a VI-a ca și centru/oraș universitar. Suntem azi în fața Craiovei, Constanței, Galațiului, Ploieștiului, Sibiului, Sucevei sau Piteștiului, dacă enumerăm numai centrele similare cu ale noastre”, și-a început discursul rectorul Constantin Bungău.
Timp pentru pregătire
Potrivit acestuia, misiunea Universității pe care o conduce este de a transforma UO într-un mediu de învățare mai avansat și atractiv, în pas cu noile evoluții globale, atât pentru studenții din România, cât și pentru cei din străinătate.
„Trebuie să continuăm trendul pozitiv de înmatriculare a studenților străini (astăzi la UO învață 860 de studenți străini). Vom continua eforturile depuse pentru internaționalizarea instituției noastre. Îmi doresc ca studenții, dar și lectorii străini, să găsească ceva unic la universitatea noastră, ceea ce îi va ajuta să stabilească relații excepționale cu mediul academic de la Oradea”, a mai precizat rectorul. Acesta i-a îndemnat pe studenți să dăruiască mai mult din timpul lor pregătirii profesionale, pentru că doar astfel vor ajunge absolvenți licențiați. Doar astfel vor putea fi mulțumiți de pozițiile pe care le vor ocupa în organizația în care vor activa la sfârșitul studenției.
Îndreptându-se spre colegii săi universitari, Bungău i-a îndemnat să facă un efort suplimentar în exercitarea profesiei de dascăl pentru a avea în sesiune studenți bine pregătiți și satisfacții profesionale. Rectorul a avut un mesaj și pentru partenerii universității, cărora le-a cerut să creadă în Universitatea Oradea, căci doar așa vor găsi resursele comune de dezvoltare sănătoasă a propriilor organizații.
Universitatea începe noul an cu peste 17.000 de studenți, din care 4.911 sunt boboci la diferite niveluri (3.314 la licență, 1.431 la master și 166 la doctorat), cu 98 de programe de licență și 42 de domenii de masterat.
Limbă slovacă
Prezent la festivitate, deputatul Adrian Merka a anunțat că Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, al cărei președinte este, a făcut demersurile necesare pentru ca, și în anul universitar 2018-2019, la Universitatea din Oradea să se predea limba slovacă.
Pe baza a numeroaselor cereri sosite din partea studenților orădeni, președintele U.D.S.C.R., Adrian Merka, a demarat discuții cu conducerea Universității din Oradea și cu Ministerul Educației din Slovacia. În urma acestor discuții, conducerea Universității a arătat deschidere față de acest proiect, iar din luna octombrie 2017, pe baza unei selecții făcute de Ministerul Educației din Slovacia, un cadru universitar trimis din Slovacia a început predarea limbii slovace la Universitatea Oradea, în cadrul Facultății de Litere (4 ore/săptămână).
Citiți principiile noastre de moderare aici!