Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor reprezintă prioritţi ale poliţiei în domeniul prevenirii criminalităţii, structurile de prevenire şi de proximitate fiind implicate în mod direct şi permanent în iniţierea, organizarea şi derularea de activităţi, campanii şi proiecte în acest domeniu.
Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei, specific fiind teribilismul şi dorinţa de a experimenta. Uşor de impresionat, de convins, de cele mai multe ori cu un grad scăzut de vigilenţă, dar şi cu o capacitate redusă de a anticipa consecinţele anumitor acţiuni, copiii şi adolescenţii pot deveni victime sigure ale persoanelor rău intenţionate.
De asemenea, cunoaşterea principalilor factori ce generează un comportament delincvent este deosebit de importantă pentru eficienţa muncii de prevenire, fiind necesară identificare rapidă a minorilor care se află în situaţii ce îi expun pericolului de a deveni infractori ori de a comite fapte antisociale ce pot degenera în infracţiuni.
La nivelul Judeţului Bihor, acest tip de criminalitate nu reprezintă un domeniu problematic, cu toate acestea atenţia demersurilor preventive trebuie să fie îndreptată tot timpul spre informarea tinerilor cu privire la răspunderea penală, cauzele şi efectele fenomenului infracţional, precum şi asupra factorilor favorizanţi, cu rol determinant în geneza acestui tip de delincvenţă.
În acest context, în perioada ianuarie – martie a.c., Poliţia Bihoreană derulează o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile „Şcoli în siguranţă”, adresată elevilor de gimnaziu şi liceu din mediul rural, al cărei slogan este „Deschide-ţi mintea, fii informat!”. În acest sens, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (CAPC) şi cei din mediul rural desfăşoară diverse activităţi preventive în instituţiile şcolare din comunele bihorene.
„Campania constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi gimnaziu, în scopul informării acestora cu privire la aspectele legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea lor asupra consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional”, a mai informat comisarul Ioana Indrieş, coordonator al CAPC din cadrul IPJ Bihor.
Astfel, poliţiştii CAPC Bihor şi din mediul rural lor s-au întâlnit până în prezent cu elevii şi cadrele didactice de la Grupul Şcolar Suplacul de Barcău, Liceul din Dobreşti, Colegiul Tehnic Vadu Crişului, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga ” din Tinca, Grupul Şcolar Industrial din Popeşti, Liceul Teoretic din Budoi, Liceul Teoretic Bratca, Grupul Şcolar Industrial Şuncuiuş, Grupul Şcolar Agricol Cadea. De asemenea, întâlniri cu elevii din ciclul primar şi gimnazial au avut loc în alte 36 de şcoli generale din Judeţul Bihor.
Atât elevii, cât şi cadrele didactice implicate în activităţile preventive, au manifestat un interes ridicat faţă de toate aspectele prezentate, tematica fiind axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor.
„Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi, la consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social), la diferitele situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii, fiin prezentate, totodată, măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare.
Cel mai important mesaj desprins din aceste discuţii a fost cel referitor la fragilitatea graniţei dintre lege şi fărădelege, cât de uşor poate fi trecută într-un anumit context. De asemenea poliţiştii bihoreni au subliniat rolul familiei în viaţa unui adolescent, sfaturile părinţilor, care, din păcate, uneori sunt prea târziu conştientizate”, a conchis comisarul Ioana Indrieş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!