Potrivit Mediafax, Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului pe 2015 cu 2 milioane de lei, pentru deratizare, dezinsecţie şi achiziţionarea de saltele şi aşternuturi pentru penitenciare, precum şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru două închisori noi, potrivit unui proiect de hotărâre.
Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre prin care solicită suplimentarea bugetului pentru anul 2015 al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu două milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
Din nota de fundamentare, reiese că jumătate din aceşti bani urmează să fie cheltuiţi pentru „îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie”, iar cealaltă jumătate, pentru studii de prefezabilitate pentru amenajarea a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni, a transmis Agenţia Mediafax.
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au arătat că aceşti bani sunt necesari în condiţiile în care România a suferit până acum 119 condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza condiţiilor de detenţie.
Măsuri igienico-sanitare
„Menţinerea stării de sănătate a deţinuţilor este o problemă mereu în actualitate care impune respectarea, aplicarea şi supravegherea permanentă a măsurilor igienico-sanitare individuale şi colective în mod unitar la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, aspecte care au fost semnalate şi de organismele care au efectuat verificări în unităţile penitenciare (Comitetul pentru Prevenirea Torturii, organizaţii neguvernamentale etc.)”, se arată în nota de fundamentare, transmite Mediafax.
Astfel, un milion de lei ar urma să fie folosit pentru achiziţionarea de saltele, cearşafuri, pături şi perne, acţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a tuturor închisorilor din ţară şi efectuarea de lucrări de renovare a celulelor.
Celălalt milion va fi alocat pentru valorificarea imobilelor preluate spre administrare de către penitenciarele de la Craiova şi Ploieşti, la Caracal şi respectiv Berceni, pentru creşterea capacităţii de cazare în sistemul penitenciar, unde se înregistrează un deficit de aproximativ 11.000 de locuri.
La Oradea e lux demult
Spre deosebire de multe alte puşcării şi poliţii din ţară, Oradea dispune de un Penitenciar şi un Centru de Reţinere la Poliţia Bihor de lux – sau, într-o ţară normală s-ar putea spune – de condiţii normale.
Centrul de Reţinere de la Poliţia Bihor, situat în curtea sediului din Parcul Traian din Oradea, a fost amenajat „ca la carte” încă din 2007. La Penitenciarul Oradea s-a construit o aripă de arest preventiv ce dă înspre str. Aurel Lazăr tot de vreo zece ani şi celulele arată ca o garsonieră – opinau chiar şi muncitorii ce au ridicat imobilul cu două etaje şi mansardă.
În fapt, existenţa unor condiţii precare în aresturile preventive din unele poliţii şi mai ales puşcării ţine în primul rând de calitatea managementului celor ce le conduc. Chiar dacă nu s-au alocat bani mulţi şi chiar dacă unii şefi de poliţii nu au ştiut să îşi reamenajeze „ograda” pe fonduri europene ori strângând cureaua unde se poate, nu există scuze, spun surse, pentru lipsa de igienă sau prezenţa şobolanilor în celule cu inculpaţii arestaţi preventiv.
Probabil şi decizia Ministerului Justiţiei survine după ce Elena Udrea a ajuns în arest preventiv şi a dat de condiţiile inumane de acolo, deci e posibil ca banii să se şi aloce în curând pentru siguranţa igienico-sanitară din aresturile preventive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!