Consiliul Județean Bihor transmite încă un pas către punerea în practică a proiectului ce ar trebui să genereze un salt semnificativ în calitatea actului medical din județul Bihor. Cu toate acestea, proiectul înaintează anevoios, astfel încât e greu de cuantificat când va apărea aparatura de performanță, prinsă în proiect, în spitalele partenere.
În perioada 29 iulie-01 august 2019, președintele Consiliului Județean Bihor, viceprimarul din localitatea Berettyóújfalu, primarii din Oradea, Marghita, Salonta, Aleșd, Beiuș, rectorul Universității din Oradea, președintele Salvamont Bihor, directorul Spitalului Gróf Tisza István din Berettyóújfalu și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, parteneri în proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor, au semnat acordurile de parteneriat.
Vor pregăti licitațiile
Proiectul vizează îmbunătățirea bunăstării medicale pentru aproximativ 700.000 de persoane din zona transfrontalieră a județului Bihor (România) și a zonei Berettyóújfalu (Ungaria).
Circa 1,5 milioane de euro vor fi la dispoziția Consiliului Județean pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor medicale prin construirea a două centre medicale de urgență în zona montană, la Padiș şi Stâna de Vale.
„Acordul de parteneriat este parte integrantă a contractului de finanțare, contract care urmează să fie semnat între Consiliul Județean Bihor, în calitate de Lider de proiect, și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria. Practic, la 1 august s-a început implementarea proiectului în valoare de 9.717.383,06 Euro, pregătirea licitațiilor publice”, anunță președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor.
În spitalele din Oradea
Municipiul Oradea va implementa sistemul de telemedicină, toate unitățile medicale din proiect urmând să fie interconectate la rețeaua de telemedicină.
Spitalul Judeţean de Urgență Oradea și Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu” vor fi dotate cu următoarele: Aparat de radiologie digitală, Angiograf CT Urgență, Computer Tomograf, Scintigraf CT pentru diagnosticele oncologice și endocrine.
De asemenea, din 4.777.314,98 euro, cât îi revine municipiului Oradea, se va dota și o secție ATI.
În spitalele din județ
Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleșd şi Municipiul Beiuș vor achiziționa pentru spitalele locale de câte un aparat de ecografie și radiologie digitală. Marghita va beneficia de 268.320 euro, Salonta va primi 271.668 euro, orașul Aleșd va avea asigurat un buget de 268.320 euro, iar Municipiul Beiuș 274.400 euro.
Prin proiectul strategic pe sănătate, Universitatea din Oradea va beneficia de 1,5 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!