Pe strada Scurtă, situată în zona centrală a Oradiei, se desfăşoară în această perioadă lucrări pentru introducerea canalizării menajere, pluviale şi introducerea apei. Lucrările fac parte din programul municipal de apă-canalizare ce include 113 străzi din Oradea şi care e finanţat de către BERD. Vorbim despre un împrumut de 12 milioane de euro, contractat de către Compania de Apă Oradea. Executant e Selina.
Lucrările de pe strada Scurtă au atras însă atenţia Opoziţiei. PDL Oradea consideră inoportune aceste lucrări, având în vedere că cei de pe strada Scurtă s-au racordat în urmă cu mai mulţi ani la sistemele de apă-canalizare de pe străzile paralele cu strada Scurtă: Bdul Decebal şi strada Lungă.
Ne-am deplasat la faţa locului pentru a vedea care sunt punctele de vedere ale riveranilor.
Nemulţumiri
Între ei şi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Dorel Moţiu. „Era bine dacă aceste lucrări se făceau când s-a aşternut şi asfaltul, acum şase- şapte ani. Eu sunt oricum legat la canalizare. Aici, pe strada Scurtă, exista şi până acum canalizare pentru câteva locuinţe. Însă avem parte de o situaţie aparte: majoritatea caselor ce par a fi pe strada Scurtă sunt legate la reţele ori pe strada Lungă, ori pe Decebal”, ne-a declarat Moţiu, ce-şi doreşte ca lucrările să fie încheiate cât mai curând, pentru a fi redeschisă strada. Procurorul mai spune că gospodăria sa nu a avut probleme cu canalizarea nici până acum.
Pe strada în lungime de doar 150 de metri mai funcţionează şi o pizzerie. Administratorii stabilimentului nu privesc, la rândul lor, cu ochi buni lucrările, fiind racordaţi la strada Lungă.
De asemenea, pe colţ, la intersecţia cu strada Cuza Vodă, într-un imobil îşi desfăşoară activitatea mai multe firme. Acolo funcţionează şi o spălătorie auto. Însă, potrivit coproprietarului clădirii, Octavian Şaitoş, racordurile la apă-canal sunt făcute pe strada Lungă. Iată, aşadar, alţi riverani ce nu au nevoie de lucrările de pe strada Scurtă.
Un alt orădean ce locuieşte pe această stradă ne-a declarat că el s-a racordat pe Bdul Decebal, astfel încât nu avea nevoie de altă reţea.
Un singur riveran, Nagy Iuliu, în vârstă de 81 de ani, ne-a confirmat că-i foloseşte introducerea reţelei. La un număr de pe strada Scurtă nu locuieşte nimeni în timp ce alţi trei proprietari de pe stradă nu au putut fi găsiţi.
Ce zice CAO
Contactat telefonic, directorul CAO, Ovidiu Gavra, ne-a declarat că, într-adevăr, sunt mai mulţi proprietari racordaţi pe strada Lungă şi Decebal. „Ei sunt însă racordaţi prin curţile vecinilor. Se poate ca în viitor să trebuiască să intervenim la reţea dar dacă ne lovim de refuzul vecinilor, ce facem? Apoi, pe stradă nu exista deloc canalizare pluvială. Eu înţeleg că-i deranjează că n-au asfalt acum, însă nu poţi avea apă-canal de la vecinul”, ne-a declarat Gavra. Directorul spune că proiectul pe tot oraşul a fost realizat de către administraţia trecută, licitaţia având loc în 2006.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!